Блог

БЛАГОВЕЦ, МАЙЧИН ДЕН, ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ, БЛАГОВЕЩЕНИЕ 24.03.2022 22:02

БЛАГОВЕЦ, МАЙЧИН ДЕН, ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ, БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Точно 9 месеца преди Рождество празнуваме Благовещение. Архангел Гавраил носи благата вест, че Богородица ще зачене. А лястовицата възвестява идването на пролетта.

Равноденствието е празник на Живота, Слънцето и Светлината. От този ден светлината надделява над тъмнината.Слънцето събужда природата.

Народът вярва, че наред с лястовици, щъркели и кукувици, идват самодиви и русалки. Змиите излизат. Мечката се разбужда. На този ден раните не болят, змиите не хапят, лошите думи не хващат, а земята чува и желанията се сбъдват. Отварят се кошерите и се пускат пчелите. Копаят се лехи, садят се цветя. А всичко, посадено на Благовец, ще е много сладко. 

Равноденствието е гранично време на ръба между два свята, когато небето се отваря. Празнува се новото начало. Изпраща се зимата и всичко старо. Почиства се дома и се изгарят всички боклуци.

В духовно отношение пролетта е символ на прехода от покоя, тъмнината, студенината и вглъбеността към активността, светлината, топлината и отварянето.

Чрез великденския пост пък ни се дава възможност да почистим умовете и душите си, за да посеем нови семена, да изтъчем нови мисли и да извършим нови и светли дела.

Празнуваме Майчин ден - ден на майката - жена, земя, природа. Защото във взаимодействието между Слънчевата енергия и Майката Природа създава Живота.

"Пролет мила, животворна,
колко хубава си ти!
И засмяна, благотворна,
пълна с драгост, с красоти!"

Честит празник, слънчеви приятели! Да са благи вестите, които създаваме и разпространяваме! Да са изтъкани с любов и светлина словата, които изричаме! Да са хубави поводите, които ни срещат! Да е любов в сърцата ни! Мир, любов и светлина да залеят цялата земя.

П.П. Преди равноденствието се е празнувало на 9.03. Но после с всички неразбории с григорианския и юлианския календар навлиза така известното “стар и нов стил” и равноденствие започва да се празнува на +13 дни или 22.03.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Празници

Празници

БЛАГОВЕЦ, МАЙЧИН ДЕН, ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ, БЛАГОВЕЩЕНИЕ

БЛАГОВЕЦ, МАЙЧИН ДЕН, ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ, БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Точно 9 месеца преди Рождество празнуваме Благовещение. Архангел Гавраил носи благата вест, че Богородица ще зачене. А лястовицата възвестява идването на п Точно 9 месеца преди Рождество празнуваме Благовещение. Архангел Гавраил носи благата вест, че Богородица ще зачене. А лястовицата възвестява идването на п 2022-03-28T15:49:23+03:00 БЛАГОВЕЦ, МАЙЧИН ДЕН, ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ, БЛАГОВЕЩЕНИЕ

<p>Точно <strong>9 месеца</strong> преди Рождество празнуваме Благовещение. Архангел Гавраил носи благата вест, че Богородица ще зачене. А лястовицата възвестява идването на пролетта.</p> <p><strong>Равноденствието</strong> е празник на Живота, Слънцето и Светлината. От този ден светлината надделява над тъмнината.Слънцето събужда природата.</p> <p><strong>Народът</strong> вярва, че наред с лястовици, щъркели и кукувици, идват самодиви и русалки. Змиите излизат. Мечката се разбужда. На този ден раните не болят, змиите не хапят, лошите думи не хващат, а земята чува и желанията се сбъдват. Отварят се кошерите и се пускат <strong>пчелите</strong>. Копаят се лехи, садят се цветя. А всичко, посадено на Благовец, ще е много сладко.&nbsp;</p> <p>Равноденствието е <strong>гранично</strong> време на ръба между два свята, когато небето се отваря. Празнува се новото начало. Изпраща се зимата и всичко старо. Почиства се дома и се изгарят всички боклуци.</p> <p>В духовно отношение пролетта е символ на <strong>прехода</strong> от покоя, тъмнината, студенината и вглъбеността към активността, светлината, топлината и отварянето.</p> <p>Чрез великденския <strong>пост</strong> пък ни се дава възможност да почистим умовете и душите си, за да посеем нови семена, да изтъчем нови мисли и да извършим нови и светли дела.</p> <p>Празнуваме Майчин ден - <strong>ден на майката</strong> - жена, земя, природа. Защото във взаимодействието между Слънчевата енергия и Майката Природа създава Живота.</p> <p>"Пролет мила, животворна,<br />колко хубава си ти!<br />И засмяна, благотворна,<br />пълна с драгост, с красоти!"</p> <p>Честит празник, слънчеви приятели! Да са благи вестите, които създаваме и разпространяваме! Да са изтъкани с любов и светлина словата, които изричаме! Да са хубави поводите, които ни срещат! Да е любов в сърцата ни! Мир, любов и светлина да залеят цялата земя.</p> <p>П.П. Преди равноденствието се е празнувало на 9.03. Но после с всички неразбории с григорианския и юлианския календар навлиза така известното &ldquo;<strong>стар и нов стил</strong>&rdquo; и равноденствие започва да се празнува на +13 дни или 22.03.</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки