Блог

ДЕЦАТА и ЗАТВОРНИЦИТЕ. КОЙ ИМ ОТНЕ ДЕТСТВОТО, ИГРАТА, ПРИРОДАТА И СВОБОДАТА 02.05.2022 07:17

ДЕЦАТА и ЗАТВОРНИЦИТЕ. КОЙ ИМ ОТНЕ ДЕТСТВОТО, ИГРАТА, ПРИРОДАТА И СВОБОДАТА

❓Знаете ли, че децата прекарват навън по-малко време от ЗАТВОРНИЦИТЕ, на които са им гарантирани 2 часа дневно на открито? 50% от децата на 5-12г са навън за 30-60 минути. Само 6% от децата на 9-13г играят самостоятелно навън през седмицата. Това сочат изследвания от 2016г.


🏢 Как стана така, че се превърнахме в ГРАДСКИ БИОЛОГИЧЕН ВИД, живеещ на закрито? Средният европеец прекарва 90% от времето през седмицата затворен! Не е учудващо, че и при децата е същото. Подготвяме ги за нашия урбанизиран, дигитализиран, свръх натоварен живот и работа на екран.


🚸Децата вече са “изолирани” от ПРИРОДАТА. Тя дори е “ОПАСНА”, заради “страшните” неща като дъжд, студ, жега, катерене по дървета и др. естествени явления, превърнали се в родителски страхове. Но отчуждаването от природата има висока ЦЕНА.


🤸‍♀️ Все повече изследователи и специалисти констатират, че децата днес нямат ДВИГАТЕЛНА КУЛТУРА, координация и основни умения за движение. Те са все по-обездвижени и откъснати от тялото си. Опорно-двигателната ни система е предвидена за постоянно движение, но ние седим на стол по цял ден.


⛔ Някъде по пътя спряхме да ценим слънцето, въздуха, простора, водата и пръстта като източници на ЖИВОТ. Спряхме да виждаме ЧУДОТО на природата в тях. Изгубихме радостта от дребните неща. Нямаме време за тях.


⚠ Подменихме човешката жизнена необходимост от природа с комфорта на колата и апартамента, които рядко напускаме, за да отидем до градския парк. Но какви са последиците от НОВОТО НОРМАЛНО?


💥 Ричард Лув говори за ДЕФИЦИТ на ВИТАМИН N (от Nature - природа). Недостатъчно време сред природата води до поведенчески проблеми и дефицити, физически и емоционални заболявания.


🌲 ВРЪЗКАТА с природата, обратното, редуцира симптомите на хиперактивност и дефицит на вниманието, намалява престъпността, повишава самодисциплината, има терапевтичен ефект, прави хората по-грижовни и сърдечни, стимулира въображението, здравето и устойчивост срещу стрес и депресия.


📱 Технологиите са изместили движението и ИГРАТА. Телефоните са се превърнали в посредник и главно действащо лице в комуникацията и играта на децата. А ПАНДЕМИЯТА трайно засили тази тенденция.


⚡ Когато разполагат с време и свобода, децата често не знаят какво да правят, изгубили изобретателността и въображението си, заложници на виртуалния живот, леността и суетата, те просто вадят телефон от СКУКА. А и как да е другояче, когато това е примерът, който ние възрастните им даваме.


💥 Знанията им за живия живот са все по-ограничени и идват от учебници или устройства. А в един момент светът навън дори спира да ги интересува за сметка на ВИРТУАЛНИЯ живот. Последиците за психическото и физическото здраве са вече налице.


🌳 Лишените от свобода определят времето, което прекарват навън, като най-важното от денонощието. ЗАТВОРНИЦИТЕ споделят, че благодарение на това време, те успяват да балансират емоциите си и да се отърват от някои мрачни мисли.


💯 Движението, слънцето, въздуха и природата влияят на физическото и психическото ЗДРАВЕ, формират двигателна култура за цял живот и култивират ценни умения и знания, които не могат да се придобият между четири стени.


🌅 Хилядолетия човечеството е живеело сред природата. ГЕНЕТИЧНО ни е заложено, независимо от възрастта, да търсим зеления цвят на гората, синьото на небето и светлината на слънцето. Жизнено необходими са ни за оцеляване и процъфтяване. Това са естествените закони на Вселената и източника на нашия живот.

ПРОМЯНАТА ЗАПОЧВА ОТ НАС:

Възстановете ВАШАТА връзка с природата.
За да възпитаме, научим и предадем каквото и да е на децата си, е необходимо да го носим самите ние. Не можем да дадем нещо, което нямаме. Затова е важно да се върнем към корена си, към земята, към висшите закони на природата.


👉Ние предаваме колкото знания и умения, толкова и нашето отношение, емоция, състояние на духа, свързани с тях. Ако за нас четенето на книги, посещението на планина и гора, почистването на защитена местност, пеенето, свиренето, градинарството и т.н. е свещенодействие, то ще бъде такова и за нашите деца.


✅ От пролетното до есенното равноденствие времето е лек и дар.
✅ Утринното слънце лекува.
✅ Посрещането на изгрева възражда.
✅ Наблюдавайте малките неща в природата.
✅ Ходете боси по поляни и гори.
✅ Оставете децата да се цапат.
✅ Вземете им играчките.
Децата, които са затрупани с вещи, играчки и подаръци с повод и без повод, загубват способността си да се радват на малките неща, да се забавляват сами, да измислят интересни начини да прекарват времето си.

Осиновете си куче от приют.
Не котка, а куче, за да ви разхожда навън 2 пъти дневно. Кучето има нужда от разходка, къпане, сресване, грижа. Учи на толерантност, отговорност, лидерство, приятелство, безусловна любов. А осиновяването е акт на състрадание и любов.

Оставете децата да скучаят.
Скуката е жизнено важно условие за растеж и самостоятелно развитие. Така децата започват сами да измислят игри, стават наблюдатели, откриватели и изобретатели.

Всяка минута на открито е безценна.
Вземайте горски душ винаги, когато можете. Благотворният ефект на гората и природата са научно доказани. В Япония се нарича “шинрин-йоку”.

Ограничете времето пред екрани.

Търсете духа и висшия разум в природата.
Малките неща като семенцата на шишарките, мравките, игличките, пъпките и пр. са големите радости на чудото Живот. По този начин възпитаваме и отглеждаме деца близо до природата, които винаги ще я обичат, пазят и ценят.


🙏С пожелание да си спомняме корена, да почитаме природата вън и вътре в нас, да отделяме време за малките тревички и мушички, да се учим от тяхната разумност (всичко освен човека живее в хармония с целия всемир), да отворим сетивата си за чудесата около нас и да им се радваме с цяло сърце и БЛАГОДАРНОСТ за най-големия дар - Живота.


А АКО НЯМАТЕ ВРЕМЕ, се сетете за думите на чичо Веско (Веселин Орешков): “На тоя свят най-много време има - то няма нито начало, нито край”.


📚 КНИГИ ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ:
✔ Последното дете в гората, Ричард Лув
✔ Витамин N, Ричард Лув
✔ Тайният живот на дърветата, Петер Волебен
✔ Социалната мрежа е природата, Петер Волебен
✔ Природата лекува
✔ Шинрин - Йоку
✔ Интелектът на растенията
✔ Скритите сили на природата
✔ Тайният живот на пчелите, Морис Метерлинк
✔ Тайният живот на термитите, Морис Метерлинк
✔ Разумът на цветята, Морис Метерлинк
✔ Слънчева педагогика, Учителя

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Родителство

Родителство

ДЕЦАТА и ЗАТВОРНИЦИТЕ. КОЙ ИМ ОТНЕ ДЕТСТВОТО, ИГРАТА, ПРИРОДАТА И СВОБОДАТА

ДЕЦАТА и ЗАТВОРНИЦИТЕ. КОЙ ИМ ОТНЕ ДЕТСТВОТО, ИГРАТА, ПРИРОДАТА И СВОБОДАТА

❓Знаете ли, че децата прекарват навън по-малко време от ЗАТВОРНИЦИТЕ, на които са им гарантирани 2 часа дневно на открито? 50% от децата на 5-12г са навън ❓Знаете ли, че децата прекарват навън по-малко време от ЗАТВОРНИЦИТЕ, на които са им гарантирани 2 часа дневно на открито? 50% от децата на 5-12г са навън 2022-05-02T07:17:21+03:00 ДЕЦАТА и ЗАТВОРНИЦИТЕ. КОЙ ИМ ОТНЕ ДЕТСТВОТО, ИГРАТА, ПРИРОДАТА И СВОБОДАТА

<p>❓Знаете ли, че <strong>децата прекарват</strong> <strong>навън по-малко време от ЗАТВОРНИЦИТЕ</strong>, на които са им гарантирани 2 часа дневно на открито? 50% от децата на 5-12г са навън за 30-60 минути. Само 6% от децата на 9-13г играят самостоятелно навън през седмицата. Това сочат изследвания от 2016г.</p> <p><br />🏢 Как стана така, че се превърнахме в <strong>ГРАДСКИ БИОЛОГИЧЕН ВИД</strong>, живеещ на закрито? Средният европеец прекарва 90% от времето през седмицата затворен! Не е учудващо, че и при децата е същото. Подготвяме ги за нашия урбанизиран, дигитализиран, свръх натоварен живот и работа на екран.</p> <p><br />🚸Децата вече са <strong>&ldquo;изолирани&rdquo; от ПРИРОДАТА</strong>. Тя дори е &ldquo;<strong>ОПАСНА</strong>&rdquo;, заради &ldquo;страшните&rdquo; неща като дъжд, студ, жега, катерене по дървета и др. естествени явления, превърнали се в родителски страхове. Но отчуждаването от природата има <strong>висока ЦЕНА</strong>.</p> <p><br />🤸&zwj;♀️ Все повече изследователи и специалисти констатират, че децата днес <strong>нямат ДВИГАТЕЛНА КУЛТУРА</strong>, координация и основни умения за движение. Те са все по-обездвижени и откъснати от тялото си. Опорно-двигателната ни система е предвидена за постоянно движение, но ние седим на стол по цял ден.</p> <p><br />⛔ Някъде по пътя спряхме да ценим слънцето, въздуха, простора, водата и пръстта като източници на <strong>ЖИВОТ</strong>. Спряхме да виждаме <strong>ЧУДОТО</strong> на природата в тях. Изгубихме радостта от дребните неща. Нямаме време за тях.</p> <p><br />⚠ Подменихме човешката жизнена необходимост от природа с комфорта на колата и апартамента, които рядко напускаме, за да отидем до градския парк. Но какви са <strong>последиците</strong> от <strong>НОВОТО НОРМАЛНО</strong>?</p> <p><br />💥 Ричард Лув говори за <strong>ДЕФИЦИТ на ВИТАМИН N</strong> (от Nature - природа). Недостатъчно време сред природата води до поведенчески проблеми и дефицити, физически и емоционални заболявания.</p> <p><br />🌲 <strong>ВРЪЗКАТА с природата</strong>, обратното, редуцира симптомите на хиперактивност и дефицит на вниманието, намалява престъпността, повишава самодисциплината, има терапевтичен ефект, прави хората по-грижовни и сърдечни, стимулира въображението, здравето и устойчивост срещу стрес и депресия.</p> <p><br />📱 Технологиите са изместили движението и <strong>ИГРАТА</strong>. Телефоните са се превърнали в посредник и главно действащо лице в комуникацията и играта на децата. А <strong>ПАНДЕМИЯТА</strong> трайно засили тази тенденция.</p> <p><br />⚡ Когато разполагат с време и свобода, децата често не знаят какво да правят, <strong>изгубили</strong> изобретателността и въображението си, заложници на виртуалния живот, <strong>леността и суетата</strong>, те просто вадят телефон от СКУКА. А и как да е другояче, когато това е примерът, който ние възрастните им даваме.</p> <p><br />💥 <strong>Знанията</strong> им за живия живот са все по-ограничени и идват от учебници или устройства. А в един момент светът навън дори спира да ги интересува за сметка на <strong>ВИРТУАЛНИЯ</strong> живот. Последиците за психическото и физическото здраве са вече налице.</p> <p><br />🌳 Лишените от свобода определят времето, което прекарват навън, като най-важното от денонощието. <strong>ЗАТВОРНИЦИТЕ</strong> споделят, че благодарение на това време, те успяват да балансират емоциите си и да се отърват от някои мрачни мисли.</p> <p><br />💯 Движението, слънцето, въздуха и природата влияят на <strong>физическото и психическото ЗДРАВЕ</strong>, формират двигателна култура за цял живот и култивират ценни умения и знания, които не могат да се придобият между четири стени.</p> <p><br />🌅 Хилядолетия човечеството е живеело сред природата. <strong>ГЕНЕТИЧНО</strong> ни е заложено, независимо от възрастта, да търсим зеления цвят на гората, синьото на небето и светлината на слънцето. Жизнено необходими са ни за оцеляване и процъфтяване. Това са естествените закони на Вселената и източника на нашия живот.</p> <p><strong>ПРОМЯНАТА ЗАПОЧВА ОТ НАС:</strong></p> <p>✅ <strong>Възстановете ВАШАТА връзка с природата.</strong> <br />За да възпитаме, научим и предадем каквото и да е на децата си, е необходимо да го носим самите ние. Не можем да дадем нещо, което нямаме. Затова е важно да се върнем към корена си, към земята, към висшите закони на природата.</p> <p><br />👉Ние предаваме колкото знания и умения, толкова и нашето отношение, емоция, състояние на духа, свързани с тях. Ако за нас четенето на книги, посещението на планина и гора, почистването на защитена местност, пеенето, свиренето, градинарството и т.н. е свещенодействие, то ще бъде такова и за нашите деца.</p> <p><br /><strong>✅ От пролетното до есенното равноденствие времето е лек и дар. </strong><br /><strong>✅ Утринното слънце лекува. </strong><br /><strong>✅ Посрещането на изгрева възражда. </strong><br /><strong>✅ Наблюдавайте малките неща в природата. </strong><br /><strong>✅ Ходете боси по поляни и гори.</strong><br /><strong>✅ Оставете децата да се цапат.</strong><br /><strong>✅ Вземете им играчките.</strong><br />Децата, които са затрупани с вещи, играчки и подаръци с повод и без повод, загубват способността си да се радват на малките неща, да се забавляват сами, да измислят интересни начини да прекарват времето си.</p> <p>✅<strong> Осиновете си куче от приют.</strong><br />Не котка, а куче, за да ви разхожда навън 2 пъти дневно. Кучето има нужда от разходка, къпане, сресване, грижа. Учи на толерантност, отговорност, лидерство, приятелство, безусловна любов. А осиновяването е акт на състрадание и любов.</p> <p>✅ <strong>Оставете децата да скучаят.</strong> <br />Скуката е жизнено важно условие за растеж и самостоятелно развитие. Така децата започват сами да измислят игри, стават наблюдатели, откриватели и изобретатели.</p> <p>✅<strong> Всяка минута на открито е безценна.</strong><br />Вземайте горски душ винаги, когато можете. Благотворният ефект на гората и природата са научно доказани. В Япония се нарича &ldquo;шинрин-йоку&rdquo;.</p> <p>✅ <strong>Ограничете времето пред екрани.</strong></p> <p>✅<strong> Търсете духа и висшия разум в природата.</strong><br />Малките неща като семенцата на шишарките, мравките, игличките, пъпките и пр. са големите радости на чудото Живот. По този начин възпитаваме и отглеждаме деца близо до природата, които винаги ще я обичат, пазят и ценят.</p> <p><br />🙏С пожелание да си спомняме корена, да почитаме природата вън и вътре в нас, да отделяме време за малките тревички и мушички, да се учим от тяхната разумност (всичко освен човека живее в хармония с целия всемир), да отворим сетивата си за чудесата около нас и да им се радваме с цяло сърце и <strong>БЛАГОДАРНОСТ</strong> за най-големия дар - Живота.</p> <p><br />‼ <strong>А АКО НЯМАТЕ ВРЕМЕ</strong>, се сетете за думите на чичо Веско (Веселин Орешков): &ldquo;На тоя свят най-много време има - то няма нито начало, нито край&rdquo;.</p> <p><br /><strong>📚 КНИГИ ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ:</strong><br />✔ Последното дете в гората, Ричард Лув<br />✔ Витамин N, Ричард Лув<br />✔ Тайният живот на дърветата, Петер Волебен<br />✔ Социалната мрежа е природата, Петер Волебен<br />✔ Природата лекува<br />✔ Шинрин - Йоку<br />✔ Интелектът на растенията<br />✔ Скритите сили на природата<br />✔ Тайният живот на пчелите, Морис Метерлинк<br />✔ Тайният живот на термитите, Морис Метерлинк<br />✔ Разумът на цветята, Морис Метерлинк <br />✔ Слънчева педагогика, Учителя</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки