Блог

ДЕЦАТА, СЕЛОТО И ОБРАЗОВАНИЕТО. НАРЪЧНИК ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА СЕЛО - ВТОРА ЧАСТ. 06.04.2022 08:19:55

ДЕЦАТА, СЕЛОТО И ОБРАЗОВАНИЕТО. НАРЪЧНИК ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА СЕЛО - ВТОРА ЧАСТ.

💯 Обещах да пиша подробно за тази тема. През годините сме имали достъп до разнообразни образователни пространства и училища в София и на село за по-кратък или по-дълъг период: от Щайнер, Дънов и Монтесори, през свободни училища извън системата, частни училища, самостоятелна форма на обучение (СФО) и държавни училища и градини.

🙏 Споделяме нашия път и опит с ясното съзнание, че всяко дете, всяко семейство и всяка ситуация е ИНДИВИДУАЛНА и няма общовалидни истини. Ако нещо съм изпуснала, питайте в коментар! Надявам се да бъде полезно на търсещите.

0️⃣️ НУЖДИТЕ НА ДЕЦАТА - условно избрах 5:

СТАБИЛНА СЕМЕЙНА СРЕДА
Връзката на любов, доверие и сигурност с родителя е като пристан за всяко дете
ДРУГИ ДЕЦА
Ученето е социален процес. Децата имат нужда от себеподобни, с които да взаимодействат и общуват.
ЗНАЧИМИ ВЪЗРАСТНИ
Не е здравословно родителят да бъде единствен източник и да концентрира цялото познание и власт. Нужни са други външни образци, ерудирани личности - учители.
ЛЮБОВ и СВОБОДА
СТРУКТУРА, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ОТГОВОРНОСТИ, ТРУД

0️⃣️ ВАЖНИ ПРОТИВОРЕЧИЯ

⚡ Много е важно да правим РАЗЛИКА между знания от една страна и школуване от друга. Това, което се изучава в училище, е 1% от знанието и вече не е истинно, тъй като е морално остаряло (науката напредна) и както казва учителя Тео (Теодосий Теодосиев) образованието започва с въпросите, чиито отговори ги няма в Google и уменията, които изкуственият интелект не притежава.

⚡ Абсурдно и невъзможно е да пренесем ГРАДСКИТЕ си разбирания за живота, училището и образованието на село. Селото и земята работят по естествени закони. Градът и образованието почиват на изкуствени. На мен ми трябваше доста време да осмисля това, да го приема и да се откажа от контрола и моите представи за “добро”, “елитно”, “успешно” и т.н. образование.

⚡ Животът, земята и селото са НАЙ-ДОБРОТО УЧИЛИЩЕ. Образованието, получено там, е полезно и служи за цял живот.

⚡ Да живееш на село на въздух, свобода и до земята, а детето да прекарва всеки ден между 4 стени в училище в града не винаги е полезно и оправдано.

⚡ Всичко това НЕ ИЗКЛЮЧВА ученето, училището, образованието и академичното знание‼

1️⃣ В НАЧАЛОТО 🏡

Когато се преместихме на село, имахме 1 дете на 1 годинка. И въпросите за градина и училище изглеждаха далечни. Няколко години след това започна социалният експеримент “деца в институции”.

👉 Опитът ми показа, че няма нито най-добро, нито едно правилно решение. Вярвам, че решението е много ЛИЧНО. Имаме позитивен и негативен опит и с държавни, и с частни образователни институции и вярвам, че от това само сме пораснали и станали по-осъзнати и бдителни.

2️⃣ ЧАСТНИ или ДЪРЖАВНИ институции

В началото смятах, че частните училища и градини са за превземки. Все пак ние сме расли в държавни и въпреки всичко се справяме с живота. Затова записах детето в селската детска градина (нова, спретната и чиста).

💥 Още в първите дни ми се разбиха илюзиите. Само като влизах в градината, веднага се появяваше някой, който бързо да ме изведе от сградата, сякаш бях нежелан елемент. Обясниха ми, пред детето, как то ще плаче първия ден, защото всички са така. А в края на деня бяха много учудени, че не е плакала.

💯 Чашата преля, когато с очите си видях как учителката надува свирката, висяща на врата й, за да има ред и дисциплина. И в тоя момент дъщеря ми не искаше да ме пусне. Учителката я взе мило и каза “Хайде, не плачи, защото всички деца ще ти се смеят”. Последва групов смях по команда. В този момент си грабнах детето и реших, че кракът ми повече няма да стъпи в държавна институция и отиваме в частна градина в града, каквото и да ми струва това.

👉 Вмъквам, че с градините и училищата, особено държавните често е въпрос на късмет. Навсякъде можеш да попаднеш на разкошни преподаватели с човешко отношение, на отдадени директори и хора, които обичат децата. Знам за много такива примери и отдавна съм се убедила, че навсякъде има от всичко. Също виждам, че не е добре да предпазваме децата си от опита, който е нужно и са дошли да придобият, защото той ще ги кали.

3️⃣ УЧИЛИЩЕТО 🏫

В градината всичко премина мирно и спокойно, но дойде време за училище. До този момент бях изчела около 88 (броих ги един ден, за да видя колко съм луда) книги за родителство и образование, изгледала десетки докуметални филми за алтернативно образование, посетила няколко конференции и курсове по темата и бях твърдо решена да продължим с частно образование и алтернативна педагогика. Тогава, преди фермата, можехме да си го позволим.

4️⃣ СМЯНА и МЕСТЕНЕ 🤦‍♀️

Дълго съм се упреквала затова, че децата сменяха училища. Нито едно преместване не е било направено лесно и с лека ръка и винаги е било за добро. Обикновено имахме сериозни, обективни причини да напускаме училище. А съвместяването на града и селото често е било на ръба на възможностите ни и отвъд него.
👉 От позицията на времето мога смело да кажа, че всяко едно решение, училище и смяна са били важни стъпки по пътя ни и са ни дали много! Нито едно не е било грешка, излишно и лошо. Напротив! Но това се вижда и осъзнава 5-10 години по-късно.

5️⃣ ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА 📚

В 80% от случаите на думи и философия всяко училище звучеше прекрасно, но на практика се случаваше друго. Все по-нелогично ни изглеждаше да живеем на село, а децата да прекарват деня в града между 4 стени. Да не говорим, че половината учебен материал го знаеха преди да са им го преподали, именно заради живота на село.

6️⃣ ФИНАНСИТЕ 💰

Откакто направихме фермата, не можем да си позволим частно образование. Признавам, че доскоро имах угризения заради това, но вече виждам, че е било за добро.

7️⃣ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ 👫

Вярвам, че образованието и възпитанието е лична отговорност на всеки родител и никое училище няма да свърши нашата работа. А през последните 2 години все повече виждам, че училището става все по-непригодно за нуждите на децата и проблемите на днешния ден. Които проблеми до голяма част са възникнали поради липсата на устойчива семейна среда и твърде многото школуване и облъчване с кухи теории.

8️⃣ ПРИРОДАТА, ЗЕМЯТА И ТРУДЪТ КАТО УЧИТЕЛИ

Селото, фермата, природата - те също са училище, но твърде много ги подценяваме и твърде малко знаем как да ги използваме. Научени сме да вярваме, че образованието не е възможно извън държавното училище и че само училището може да научи децата как да оцеляват и процъфтяват. Но живият живот вече опроверга това твърдение. А ако разгледате слънчевата педагогика на Дънов - тя е изцяло в, през и чрез природата.

9️⃣ САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ (СФО)

Това е специална форма, предвидена в закона, при която детето се явява на изпити по съответните предмети. Според училището (не всяко училище може да предложи места за СФО и се заявяват още в началото на учебната година - попълват се заявления всяка година) изпитите се разделят на 2 части - няколко предмета януари-февруари и няколко предмета в края на учебната година.

👉 Приятно съм изненадана от СФО, тъй като всяко от децата ни има по 2 години в нея. Виждам как едно свободно, подвижно, играещо дете има огромен умствен капацитет и е способно да усвоява огромен обем от знания и умения за минимум време, когато някой значим за него възрастен е на разположение и самото то активно търси нови знания и умения.

👌 С малката ми дъщеря например по време на първия срок на 3-ти клас взехме материала за 3 и 4 клас по математика. Получи се без да искаме, без да сме го планирали, на шега, без да се вживявам в ролята на учителка и отделяйки съвсем малко време - 1 час седмично. Като на игра.

👍 Аз лично имам добри впечатления от учебниците 1-4 клас и не бих ги заклеймявала. Материалът е лек и се учи бързо, с някои изключения. А детето, което расте извън града, често го знае от обща култура.

☝ Но с напредването на класовете става все по-сух, наблъскан с информация и лишен от ясна логика и смисъл. И се налага да се прибегне до “булимичното” учене - зубриш и повръщаш наученото на изпита, после забравяш.

ОБОБЩЕНИЕ за СФО

👉 ПОЛЗИ

ПОВЕЧЕ СЕМЕЙНО ВРЕМЕ
Преди, дните и седмиците вървяха с бясна скорост и едва сколасвахме да водим децата на училище, тренировки и пиано. Сега имаме време да си видим децата. Да сме заедно. Храним се заедно, общуваме.

УЧАТ ПО-ДОБРЕ и ПО-ЕФЕКТИВНО
Наблюдавам, че им е нужно много по-малко време, за да усвоят материала. И реално учат много по-малко, но постигат много по-добри резултати. А и материалът до 4-ти клас е по-базов.

СВОБОДА и СВОБОДНО ВРЕМЕ
Преди живеехме в един разграфен свят, в който все за нещо не оставаше време. При СФО имаме свободно време, графикът ни е по-спокоен и всяка открива и развива талантите си.

ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ НАВЪН
Това за мен е критично важно от здравословна гледна точка. СЪН, СЛЪНЦЕ и ДВИЖЕНИЕ. През учебната година в училище и особено в студените месеци, децата прекарват ограничено време навън.

👉 Това се отразява негативно, понякога критично на здравето и особено на опорно-двигателния апарат и зрението. Сега те редовно разхождат кучето, играят навън и ни помагат.

👉 НЕДОСТАТЪЦИ

У ДОМА Е ПОСТОЯННО ШУМНО
С 2 деца наоколо ми е трудно да си чуя мислите и се налага да работя нощем.

КОСТВА ВРЕМЕ И УСИЛИЯ
Хоумскулингът е допълнителен ангажимент за родителя. Старая се да съм основно родител и не се правя на учителка. Помагат ми чудесни платформи като Уча се, Кан Академи, Академико. И все пак децата най обичат, когато аз и баща им им обясняваме.

ЛИПСВА ДИСЦИПЛИНА
Когато не се налага да ставаш рано за училище и нямаш редовна проверка от външен авторитет, не си даваш толкова зор.

ЛИПСВАТ ИМ ВРЪСТНИЦИТЕ
Въпреки, че всяка си има лични срещи, извънкласни занимания и т.н., нищо не може да замени срещите с приятели в училище. Вероятно защото вече са свикнали да е така.

👉 Затова е много важно детето да има среда, а семейството общност от съмишленици. Вярвам, че училищен кооператив и учеща общност е една чудесна алтернатива, съчетаваща в себе си самостоятелна форма и училище.

ЛИПСВА ТРИЪГЪЛНИКЪТ дете-родител-учител

1️⃣0️⃣ ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ

В момента голямата ни дъщеря е 5 клас и е в държавно училище за първи път. Тя самата искаше, а ние искахме да придобие и такъв опит. Защото може да изговорим много лоши неща, но държавното училище има структура и учи на много полезни неща като дисциплина и самодисциплина, самоподготовка, управление на времето, ясни граници и изисквания. Държавното училище прави децата по-адекватни и свързани с реалността, защото в частните понякога са по-откъснати.

1️⃣1️⃣ СЕМЕЙСТВОТО И УЧИЛИЩЕТО

Всеки път, когато се появи някакъв проблем, децата споделят и го обсъждаме заедно. Вярвам, че не е нужно да предпазваме децата си от проблемите, а да ги научим как да намират решение. Не да им спестяваме трудностите и да растат под похлупак, а да създадем атмосфера на доверие у дома, така че да споделят с нас и да ги подкрепяме да израстват от трудностите, с които се сблъскват. Защото там където има трудност, има растеж.

ИЗВЪН СТАНДАРТИТЕ НА МОН
Също може който не желае да приравнява към българските образователни стандарти, да премине към home life academy, но може би който има повече опит с това, ще сподели.

1️⃣2️⃣ БЪДЕЩЕТО на образованието - малки учебни центрове

Не е толкова съществено каква форма на обучение избираме, а с кого го правим. Бъдещето според мен е на свободните учебни центрове с отдадени учители, ясни ценности и образователни цели. С общност от деца и учители - значими за децата възрастни (а не родителят да концентрира в себе си всички качества, цялото познание и цялата власт).

1️⃣3️⃣ ДЕЦАТА И ИЗВЪНКЛАСНИТЕ ДЕЙНОСТИ

В наше село (съвсем близо сме до София и точно поради тази причина) няма развита читалищна дейност, така че ако искаме децата да развиват и други интереси, освен фермерските, ги водим в града.

👉 Досега успявахме да съчетаваме, но логистиката става все по-трудна и някои неща отпадат с времето. Особено за работещи хора, които са преминали онзи период от живота си, когато са свръх отдадени родители и шофьори на децата си.

1️⃣4️⃣ ДЕЦАТА И СПОРТЪТ

Това е отделна точка, защото получих такъв въпрос. На село спорт не е нужен! Спортът е за градските деца, които растат откъснати от природата, закачени за електронни устройства и според изследванията прекарват на открито по-малко време от затворниците - между 30 и 60 минути.

👉 На село децата имат изключително добре развита телесно-кинестетична интелигентност, двигателна култура, умения и координация. За целта е необходимо самите родители да работят на открито, да се движат и да насърчават детските игри.

1️⃣5️⃣ ДЕЦАТА И ЕКРАНИТЕ

За тази точка местоположението не е от значение. Но без тази точка всички останали губят смисъл. Беше ни много ТРУДНО през годините да отстояваме избора децата да растат без екрани. Едва сега (10 години по-късно) виждаме резултатите и ползите от това. И сме щастливи, че издържахме всички критики и погледи.

❗ НЯМАМЕ телевизор - нямаме и време за това, а децата нямат смартфони. Четат книги, много! Прекарват много време навън, измислят си игри, общуваме. Никога не им е скучно и много рядко са казвали думите “Скучно ми е”. Знаят, че това да им е интересно е тяхна отговорност. Наблюдават и изучават природата, а след това четат и търсят повече информация за това.

👉 Като бяха малки имаха по една флашка и колонка и си слушаха ПРИКАЗКИ на Балкантон. Горещо го препоръчвам - приказките ги има качени в mp3 формат в интернет. Развиват въображението и речника на детето. Ще бъдете приятно изненадани от думите, които ще научат като “любуват”, “разкошно” в най-ранна детска възраст.

🌠 ПОСЛАНИЕТО

Тия дни ни се обадиха и ни писаха доста хора. Но имаше едно много специално послание, което дойде. Първият човек, който ми звънна сутринта беше един фермер, занимава се с кози, коне, овце и е учил ветеринарен колеж и после висше в Лесото каза: "И какво от това? Нищо не ми е послужило. Животът ме научи на всичко, което ми беше нужно. Животът е най-големият УЧИТЕЛ."

Последният човек, който ми звънна в същия ден, беше земеделец, после се е преустроил и създал друг бизнес, но все още се занимава с градинарство. Той ми каза: "Човек не се ражда невеж. НЕВЕЖЕСТВОТО идва с образованието."

Тези хора, които живеят близо до земята, знаят как да се грижат за животни и растения и да живеят в хармония с природата, това ми казаха. Дали е случайно? Какво е посланието? Мен ме замислиха много. ИЗВОДИТЕ оставям на вас.

🙏 С пожелание да сме БУДНИ и бдителни и да дадем криле и корени на нашите деца. Всеки родител е най-добрият и най-подходящият за своето дете. Няма единствен правилен начин, нито рецепта. Има много пътища, защото Животът, Дарбата и Смисълът имат много образи. Ако децата са семенца, ние сме само почвата, в която израстват. Те имат свой път и както казва Халил Джубран:

"Вашите деца не са ваши деца.
Те са синове и дъщери на копнежа на живота към себе си.
Те идват чрез вас, но не са от вас.
Въпреки че са с вас, не ви принадлежат.
Вие трябва да им дадете любовта си, но не мислите, защото те имат свои мисли.
Трябва да дадете на телата им дом, но не на душите им, защото те живеят в дома на бъдещето, в който не можете да влезете дори в сънищата си.
Трябва да се опитате да сте такива, каквито сте, но не искайте те да са като вас.
Защото животът не се движи назад и не пребивава във вчера.
Бъдете лъка, от който децата ви, като живи стрели, се изстрелват."

Към НАРЪЧНИК ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА СЕЛО - ПЪРВА ЧАСТ

В блога през годините съм писала и разказвала за живота на село, промените, пътя, децата и образованието и може да откриете полезна информация. Някои от тях:

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Родителство

Родителство

ДЕЦАТА, СЕЛОТО И ОБРАЗОВАНИЕТО. НАРЪЧНИК ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА СЕЛО - ВТОРА ЧАСТ.

ДЕЦАТА, СЕЛОТО И ОБРАЗОВАНИЕТО. НАРЪЧНИК ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА СЕЛО - ВТОРА ЧАСТ.

💯 Обещах да пиша подробно за тази тема. През годините сме имали достъп до разнообразни образователни пространства и училища в София и на село за по-кратък 💯 Обещах да пиша подробно за тази тема. През годините сме имали достъп до разнообразни образователни пространства и училища в София и на село за по-кратък 2022-04-06T08:23:25+03:00 ДЕЦАТА, СЕЛОТО И ОБРАЗОВАНИЕТО. НАРЪЧНИК ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА СЕЛО - ВТОРА ЧАСТ.

<p>💯 Обещах да пиша подробно за тази тема. През годините сме имали достъп до разнообразни образователни пространства и училища в София и на село за по-кратък или по-дълъг период: от Щайнер, Дънов и Монтесори, през свободни училища извън системата, частни училища, самостоятелна форма на обучение (СФО) и държавни училища и градини.</p> <p>🙏 Споделяме нашия път и опит с ясното съзнание, че <strong>всяко дете, всяко семейство и всяка ситуация е ИНДИВИДУАЛНА и няма общовалидни истини</strong>. Ако нещо съм изпуснала, питайте в коментар! Надявам се да бъде полезно на търсещите.</p> <h3>0️⃣️ <strong>НУЖДИТЕ НА ДЕЦАТА</strong> - условно избрах 5:</h3> <p>✅ <strong>СТАБИЛНА СЕМЕЙНА СРЕДА</strong><br />Връзката на любов, доверие и сигурност с родителя е като пристан за всяко дете<br />✅ <strong>ДРУГИ ДЕЦА</strong><br />Ученето е социален процес. Децата имат нужда от себеподобни, с които да взаимодействат и общуват.<br />✅ <strong>ЗНАЧИМИ ВЪЗРАСТНИ</strong><br />Не е здравословно родителят да бъде единствен източник и да концентрира цялото познание и власт. Нужни са други външни образци, ерудирани личности - учители. <br />✅ <strong>ЛЮБОВ и СВОБОДА</strong><br />✅ <strong>СТРУКТУРА, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ОТГОВОРНОСТИ, ТРУД</strong></p> <h3>0️⃣️&nbsp;<strong>ВАЖНИ ПРОТИВОРЕЧИЯ</strong></h3> <p>⚡ Много е важно да правим <strong>РАЗЛИКА</strong> между знания от една страна и <strong>школуване</strong> от друга. Това, което се изучава в училище, е 1% от знанието и вече не е истинно, тъй като е морално остаряло (науката напредна) и както казва учителя Тео (Теодосий Теодосиев) образованието започва с въпросите, чиито отговори ги няма в Google и уменията, които изкуственият интелект не притежава.</p> <p>⚡ Абсурдно и невъзможно е да пренесем <strong>ГРАДСКИТЕ</strong> си разбирания за живота, училището и образованието на село. Селото и земята работят по естествени закони. Градът и образованието почиват на изкуствени. На мен ми трябваше доста време да осмисля това, да го приема и да се откажа от контрола и моите представи за &ldquo;добро&rdquo;, &ldquo;елитно&rdquo;, &ldquo;успешно&rdquo; и т.н. образование.</p> <p>⚡ Животът, земята и селото са <strong>НАЙ-ДОБРОТО УЧИЛИЩЕ</strong>. Образованието, получено там, е полезно и служи за цял живот.</p> <p>⚡ Да живееш на село на въздух, свобода и до земята, а детето да прекарва всеки ден между 4 стени в училище в града не винаги е полезно и оправдано.</p> <p>⚡ Всичко това <strong>НЕ ИЗКЛЮЧВА</strong> ученето, училището, образованието и академичното знание‼</p> <h3>1️⃣ <strong>В НАЧАЛОТО</strong> 🏡</h3> <p>Когато се преместихме на село, имахме 1 дете на 1 годинка. И въпросите за градина и училище изглеждаха далечни. Няколко години след това започна социалният експеримент &ldquo;деца в институции&rdquo;.</p> <p>👉 Опитът ми показа, че няма нито най-добро, нито едно правилно решение. Вярвам, че решението е много ЛИЧНО. Имаме позитивен и негативен опит и с държавни, и с частни образователни институции и вярвам, че от това само сме пораснали и станали по-осъзнати и бдителни.</p> <h3>2️⃣ <strong>ЧАСТНИ или ДЪРЖАВНИ институции</strong> ❓</h3> <p>В началото смятах, че частните училища и градини са за превземки. Все пак ние сме расли в държавни и въпреки всичко се справяме с живота. Затова записах детето в селската детска градина (нова, спретната и чиста).</p> <p>💥 Още в първите дни ми се разбиха илюзиите. Само като влизах в градината, веднага се появяваше някой, който бързо да ме изведе от сградата, сякаш бях нежелан елемент. Обясниха ми, пред детето, как то ще плаче първия ден, защото всички са така. А в края на деня бяха много учудени, че не е плакала.</p> <p>💯 Чашата преля, когато с очите си видях как учителката надува свирката, висяща на врата й, за да има ред и дисциплина. И в тоя момент дъщеря ми не искаше да ме пусне. Учителката я взе мило и каза &ldquo;Хайде, не плачи, защото всички деца ще ти се смеят&rdquo;. Последва групов смях по команда. В този момент си грабнах детето и реших, че кракът ми повече няма да стъпи в държавна институция и отиваме в частна градина в града, каквото и да ми струва това.</p> <p>👉 Вмъквам, че с градините и училищата, особено държавните често е въпрос на късмет. Навсякъде можеш да попаднеш на разкошни преподаватели с човешко отношение, на отдадени директори и хора, които обичат децата. Знам за много такива примери и отдавна съм се убедила, че навсякъде има от всичко. Също виждам, че не е добре да предпазваме децата си от опита, който е нужно и са дошли да придобият, защото той ще ги кали.</p> <h3>3️⃣ <strong>УЧИЛИЩЕТО 🏫</strong></h3> <p>В градината всичко премина мирно и спокойно, но дойде време за училище. До този момент бях изчела около 88 (броих ги един ден, за да видя колко съм луда) книги за родителство и образование, изгледала десетки докуметални филми за алтернативно образование, посетила няколко конференции и курсове по темата и бях твърдо решена да продължим с частно образование и алтернативна педагогика. Тогава, преди фермата, можехме да си го позволим.</p> <h3>4️⃣ <strong>СМЯНА и МЕСТЕНЕ 🤦&zwj;♀️</strong></h3> <p>Дълго съм се упреквала затова, че децата сменяха училища. Нито едно преместване не е било направено лесно и с лека ръка и винаги е било за добро. Обикновено имахме сериозни, обективни причини да напускаме училище. А съвместяването на града и селото често е било на ръба на възможностите ни и отвъд него. <br />👉 От позицията на времето мога смело да кажа, че всяко едно решение, училище и смяна са били важни стъпки по пътя ни и са ни дали много! Нито едно не е било грешка, излишно и лошо. Напротив! Но това се вижда и осъзнава 5-10 години по-късно.</p> <h3><strong>5️⃣ ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА 📚</strong></h3> <p>В 80% от случаите на думи и философия всяко училище звучеше прекрасно, но на практика се случаваше друго. Все по-нелогично ни изглеждаше да живеем на село, а децата да прекарват деня в града между 4 стени. Да не говорим, че половината учебен материал го знаеха преди да са им го преподали, именно заради живота на село.</p> <h3>6️⃣ <strong>ФИНАНСИТЕ 💰</strong></h3> <p>Откакто направихме фермата, не можем да си позволим частно образование. Признавам, че доскоро имах угризения заради това, но вече виждам, че е било за добро.</p> <h3>7️⃣ <strong>ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ 👫</strong></h3> <p>Вярвам, че образованието и възпитанието е лична отговорност на всеки родител и никое училище няма да свърши нашата работа. А през последните 2 години все повече виждам, че училището става все по-непригодно за нуждите на децата и проблемите на днешния ден. Които проблеми до голяма част са възникнали поради липсата на устойчива семейна среда и твърде многото школуване и облъчване с кухи теории.</p> <h3>8️⃣ <strong>ПРИРОДАТА, ЗЕМЯТА И ТРУДЪТ КАТО УЧИТЕЛИ</strong></h3> <p>Селото, фермата, природата - те също са училище, но твърде много ги подценяваме и твърде малко знаем как да ги използваме. Научени сме да вярваме, че образованието не е възможно извън държавното училище и че само училището може да научи децата как да оцеляват и процъфтяват. Но живият живот вече опроверга това твърдение. А ако разгледате слънчевата педагогика на Дънов - тя е изцяло в, през и чрез природата.</p> <h3>9️⃣<strong> САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ (СФО)</strong></h3> <p>Това е специална форма, предвидена в закона, при която детето се явява на изпити по съответните предмети. Според училището (не всяко училище може да предложи места за СФО и се заявяват още в началото на учебната година - попълват се заявления всяка година) изпитите се разделят на 2 части - няколко предмета януари-февруари и няколко предмета в края на учебната година.</p> <p>👉 Приятно съм изненадана от СФО, тъй като всяко от децата ни има по 2 години в нея. Виждам как едно свободно, подвижно, играещо дете има огромен умствен капацитет и е способно да усвоява огромен обем от знания и умения за минимум време, когато някой значим за него възрастен е на разположение и самото то активно търси нови знания и умения.</p> <p>👌 С малката ми дъщеря например по време на първия срок на 3-ти клас взехме материала за 3 и 4 клас по математика. Получи се без да искаме, без да сме го планирали, на шега, без да се вживявам в ролята на учителка и отделяйки съвсем малко време - 1 час седмично. Като на игра.</p> <p>👍 Аз лично имам добри впечатления от учебниците 1-4 клас и не бих ги заклеймявала. Материалът е лек и се учи бързо, с някои изключения. А детето, което расте извън града, често го знае от обща култура.</p> <p>☝ Но с напредването на класовете става все по-сух, наблъскан с информация и лишен от ясна логика и смисъл. И се налага да се прибегне до &ldquo;булимичното&rdquo; учене - зубриш и повръщаш наученото на изпита, после забравяш.</p> <h3><strong>ОБОБЩЕНИЕ за СФО</strong></h3> <h3><strong>👉 ПОЛЗИ</strong></h3> <p>✅ <strong>ПОВЕЧЕ СЕМЕЙНО ВРЕМЕ</strong><br />Преди, дните и седмиците вървяха с бясна скорост и едва сколасвахме да водим децата на училище, тренировки и пиано. Сега имаме време да си видим децата. Да сме заедно. Храним се заедно, общуваме.</p> <p>✅ <strong>УЧАТ ПО-ДОБРЕ и ПО-ЕФЕКТИВНО</strong><br />Наблюдавам, че им е нужно много по-малко време, за да усвоят материала. И реално учат много по-малко, но постигат много по-добри резултати. А и материалът до 4-ти клас е по-базов.</p> <p>✅ <strong>СВОБОДА и СВОБОДНО ВРЕМЕ</strong><br />Преди живеехме в един разграфен свят, в който все за нещо не оставаше време. При СФО имаме свободно време, графикът ни е по-спокоен и всяка открива и развива талантите си.</p> <p>✅ <strong>ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ НАВЪН</strong><br />Това за мен е критично важно от здравословна гледна точка. СЪН, СЛЪНЦЕ и ДВИЖЕНИЕ. През учебната година в училище и особено в студените месеци, децата прекарват ограничено време навън.</p> <p>👉 Това се отразява негативно, понякога критично на здравето и особено на опорно-двигателния апарат и зрението. Сега те редовно разхождат кучето, играят навън и ни помагат.</p> <h3><strong>👉 НЕДОСТАТЪЦИ</strong></h3> <p>❎ <strong>У ДОМА Е ПОСТОЯННО ШУМНО</strong><br />С 2 деца наоколо ми е трудно да си чуя мислите и се налага да работя нощем.</p> <p>❎ <strong>КОСТВА ВРЕМЕ И УСИЛИЯ</strong><br />Хоумскулингът е допълнителен ангажимент за родителя. Старая се да съм основно родител и не се правя на учителка. Помагат ми чудесни платформи като Уча се, Кан Академи, Академико. И все пак децата най обичат, когато аз и баща им им обясняваме.</p> <p>❎ <strong>ЛИПСВА ДИСЦИПЛИНА</strong><br />Когато не се налага да ставаш рано за училище и нямаш редовна проверка от външен авторитет, не си даваш толкова зор.</p> <p>❎ <strong>ЛИПСВАТ ИМ ВРЪСТНИЦИТЕ</strong><br />Въпреки, че всяка си има лични срещи, извънкласни занимания и т.н., нищо не може да замени срещите с приятели в училище. Вероятно защото вече са свикнали да е така.</p> <p>👉 Затова е много важно детето да има среда, а семейството общност от съмишленици. Вярвам, че училищен кооператив и учеща общност е една чудесна алтернатива, съчетаваща в себе си самостоятелна форма и училище.</p> <p>❎ <strong>ЛИПСВА ТРИЪГЪЛНИКЪТ дете-родител-учител</strong></p> <h3>1️⃣0️⃣<strong> ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ</strong></h3> <p>В момента голямата ни дъщеря е 5 клас и е в държавно училище за първи път. Тя самата искаше, а ние искахме да придобие и такъв опит. Защото може да изговорим много лоши неща, но държавното училище има структура и учи на много полезни неща като дисциплина и самодисциплина, самоподготовка, управление на времето, ясни граници и изисквания. Държавното училище прави децата по-адекватни и свързани с реалността, защото в частните понякога са по-откъснати.</p> <h3>1️⃣1️⃣<strong> СЕМЕЙСТВОТО И УЧИЛИЩЕТО</strong></h3> <p>Всеки път, когато се появи някакъв проблем, децата споделят и го обсъждаме заедно. Вярвам, че не е нужно да предпазваме децата си от проблемите, а да ги научим как да намират решение. Не да им спестяваме трудностите и да растат под похлупак, а да създадем атмосфера на доверие у дома, така че да споделят с нас и да ги подкрепяме да израстват от трудностите, с които се сблъскват. Защото там където има трудност, има растеж.</p> <p>☝ <strong>ИЗВЪН СТАНДАРТИТЕ НА МОН</strong><br />Също може който не желае да приравнява към българските образователни стандарти, да премине към home life academy, но може би който има повече опит с това, ще сподели.</p> <h3>1️⃣2️⃣ <strong>БЪДЕЩЕТО на образованието</strong> - малки учебни центрове</h3> <p>Не е толкова съществено каква форма на обучение избираме, а с кого го правим. Бъдещето според мен е на свободните учебни центрове с отдадени учители, ясни ценности и образователни цели. С общност от деца и учители - значими за децата възрастни (а не родителят да концентрира в себе си всички качества, цялото познание и цялата власт).</p> <h3><strong>1️⃣3️⃣ ДЕЦАТА И ИЗВЪНКЛАСНИТЕ ДЕЙНОСТИ</strong></h3> <p>В наше село (съвсем близо сме до София и точно поради тази причина) няма развита читалищна дейност, така че ако искаме децата да развиват и други интереси, освен фермерските, ги водим в града.</p> <p>👉 Досега успявахме да съчетаваме, но логистиката става все по-трудна и някои неща отпадат с времето. Особено за работещи хора, които са преминали онзи период от живота си, когато са свръх отдадени родители и шофьори на децата си.</p> <h3><strong>1️⃣4️⃣ ДЕЦАТА И СПОРТЪТ</strong></h3> <p>Това е отделна точка, защото получих такъв въпрос. На село спорт не е нужен! Спортът е за градските деца, които растат откъснати от природата, закачени за електронни устройства и според изследванията прекарват на открито по-малко време от затворниците - между 30 и 60 минути.</p> <p>👉 На село децата имат изключително добре развита телесно-кинестетична интелигентност, двигателна култура, умения и координация. За целта е необходимо самите родители да работят на открито, да се движат и да насърчават детските игри.</p> <h3><strong>1️⃣5️⃣ ДЕЦАТА И ЕКРАНИТЕ</strong></h3> <p>За тази точка местоположението не е от значение. Но без тази точка всички останали губят смисъл. Беше ни много ТРУДНО през годините да отстояваме избора децата да растат без екрани. Едва сега (10 години по-късно) виждаме резултатите и ползите от това. И сме щастливи, че издържахме всички критики и погледи.</p> <p>❗ НЯМАМЕ телевизор - нямаме и време за това, а децата нямат смартфони. Четат книги, много! Прекарват много време навън, измислят си игри, общуваме. Никога не им е скучно и много рядко са казвали думите &ldquo;Скучно ми е&rdquo;. Знаят, че това да им е интересно е тяхна отговорност. Наблюдават и изучават природата, а след това четат и търсят повече информация за това.</p> <p>👉 Като бяха малки имаха по една флашка и колонка и си слушаха ПРИКАЗКИ на Балкантон. Горещо го препоръчвам - приказките ги има качени в mp3 формат в интернет. Развиват въображението и речника на детето. Ще бъдете приятно изненадани от думите, които ще научат като &ldquo;любуват&rdquo;, &ldquo;разкошно&rdquo; в най-ранна детска възраст.</p> <h3><strong>🌠 ПОСЛАНИЕТО</strong></h3> <p>Тия дни ни се обадиха и ни писаха доста хора. Но имаше едно много специално послание, което дойде. Първият човек, който ми звънна сутринта беше един фермер, занимава се с кози, коне, овце и е учил ветеринарен колеж и после висше в Лесото каза: "И какво от това? Нищо не ми е послужило. Животът ме научи на всичко, което ми беше нужно. Животът е най-големият УЧИТЕЛ."</p> <p>Последният човек, който ми звънна в същия ден, беше земеделец, после се е преустроил и създал друг бизнес, но все още се занимава с градинарство. Той ми каза: "Човек не се ражда невеж. НЕВЕЖЕСТВОТО идва с образованието."</p> <p>Тези хора, които живеят близо до земята, знаят как да се грижат за животни и растения и да живеят в хармония с природата, това ми казаха. Дали е случайно? Какво е посланието? Мен ме замислиха много. ИЗВОДИТЕ оставям на вас.</p> <p>🙏 С пожелание да сме БУДНИ и бдителни и да дадем криле и корени на нашите деца. Всеки родител е най-добрият и най-подходящият за своето дете. Няма единствен правилен начин, нито рецепта. Има много пътища, защото Животът, Дарбата и Смисълът имат много образи. Ако децата са семенца, ние сме само почвата, в която израстват. Те имат свой път и както казва <strong>Халил Джубран</strong>:</p> <p><em>"Вашите деца не са ваши деца.</em><br /><em>Те са синове и дъщери на копнежа на живота към себе си.</em><br /><em>Те идват чрез вас, но не са от вас.</em><br /><em>Въпреки че са с вас, не ви принадлежат.</em><br /><em>Вие трябва да им дадете любовта си, но не мислите, защото те имат свои мисли.</em><br /><em>Трябва да дадете на телата им дом, но не на душите им, защото те живеят в дома на бъдещето, в който не можете да влезете дори в сънищата си.</em><br /><em>Трябва да се опитате да сте такива, каквито сте, но не искайте те да са като вас.</em><br /><em>Защото животът не се движи назад и не пребивава във вчера.</em><br /><em>Бъдете лъка, от който децата ви, като живи стрели, се изстрелват."</em></p> <p><a href="https://blizkataferma.com/article/narachnik-za-premestvane-na-selo-parva-chast"><em>Към НАРЪЧНИК ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА СЕЛО - ПЪРВА ЧАСТ</em></a></p> <p>В блога през годините съм писала и разказвала за живота на село, промените, пътя, децата и образованието и може да откриете полезна информация. Някои от тях:</p> <ul> <li><a href="https://blizkataferma.com/article/6-nachina-decata-da-vi-pomagat-s-jelanie">6 начина децатада ви помагат</a></li> <li><a href="https://blizkataferma.com/article/za-patuvaneto-ostavaneto-i-fermata">За пътуването, оставането и фермата</a></li> <li><a href="https://blizkataferma.com/article/ludi-mladi-selyani">Луди, млади... селяни</a></li> <li><a href="https://blizkataferma.com/article/10-nachina-po-koito-kashtata-i-seloto-te-promenyat">10 начина, по които къщата и селото те променят</a></li> </ul>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки