Блог

ДУМИТЕ, СЛОВОТО, СИЛАТА и СЪРЦЕТО: ЧЕСТИТ 24 май: ПРАЗНИК на ПРОСВЕТАТА! 23.05.2022 12:00

ДУМИТЕ, СЛОВОТО, СИЛАТА и СЪРЦЕТО: ЧЕСТИТ 24 май: ПРАЗНИК на ПРОСВЕТАТА!

В друго време, на прага на своя земен път, Човекът срещнал Съдбата. Изправила се тя срещу него, погледнала го право в очите и подавайки му къшей хляб рекла:


- Вземи Човече, това е твоят пай от трапезата на Вечността. Омесила съм го с много Вяра и Надежда, затуй е бял и топъл като човешката душа. Сложих в тестото и шепа Обич, да ти е сладък.


Ако ти нагарча, то е от Греха на предците ти. Все не успявам да го отмия от ръцете си. Опекох го на слънце, да е жилав, да се не рони. За всичко се погрижих, само Сол не съм турила. Речено е сам да си солиш!


Протегнала тогава другата си ръка към човека, а в дланта й белеела шепа сол.
- Вземи – рекла – това са Думите. Словата човешки. Те ще са Солта на живота ти! Но внимавай, безсолното не е вкусно, а пресолиш ли – ще ожаднееш. И няма на Земята вода, която да утоли такава жажда. Само сълзата помага…


Погледнал Човекът шепата сол и попитал:
- Малко ми даваш, ще ми стигне ли за цял живот?


- Достатъчно е - отсякла Съдбата – Ако мериш със сърцето, ще ти стигне до края, ако си разумен – ще ти остане. А каквото остане - нека е дар за децата ти!


Изрекла тези думи Съдбата и се стопила в мъглата на Бъдното. А Човекът, нарамил Даровете си, е поел по трънливия земен път.
И тъй, откакто свят светува, Човекът сам си подправя живота с думите. Могъща е тяхната власт над него – могат да го окрилят, но и да го погубят.


Само пречистена през огъня на Обичта дума никога не го е подвеждала. Дано да го е осъзнал!

Текст на Евгения Адърска

Честит празник на буквите, думите, словото, писмото. На знаците, които са съхранявали и предавали история, знание и дух. Днес използваме кирилицата, но нейният първообраз е ГЛАГОЛИЦАТА.


„Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”


За нейния скрит смисъл и мъдрост малко се говори и знае. Освен буква и звук, всеки знак има значение. Преведена на съвременен език тази уникална азбука звучи така:


„Помни буквите, учи да говориш!
Добре е да живееш здраво на земята!
Защото както хора мислите, наша е той опора.
Изричай словото твърдо!
Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея!
Покорявай висотите!
Ти мъж, ти юноша, вие хора!
Човече! С ум и разум!
Във вярна посока и с ясно съзнание!
Напред! Слава!“

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Притчи

Притчи

ДУМИТЕ, СЛОВОТО, СИЛАТА и СЪРЦЕТО: ЧЕСТИТ 24 май: ПРАЗНИК на ПРОСВЕТАТА!

ДУМИТЕ, СЛОВОТО, СИЛАТА и СЪРЦЕТО: ЧЕСТИТ 24 май: ПРАЗНИК на ПРОСВЕТАТА!

В друго време, на прага на своя земен път, Човекът срещнал Съдбата. Изправила се тя срещу него, погледнала го право в очите и подавайки му къшей хляб рекла В друго време, на прага на своя земен път, Човекът срещнал Съдбата. Изправила се тя срещу него, погледнала го право в очите и подавайки му къшей хляб рекла 2022-05-23T12:01:02+03:00 ДУМИТЕ, СЛОВОТО, СИЛАТА и СЪРЦЕТО: ЧЕСТИТ 24 май: ПРАЗНИК на ПРОСВЕТАТА!

<p>В друго време, на прага на своя земен път, <strong>Човекът срещнал Съдбата</strong>. Изправила се тя срещу него, погледнала го право в очите и подавайки му <strong>къшей хляб</strong> рекла:</p> <p><br />- Вземи Човече, това е <strong>твоят пай</strong> от трапезата на Вечността. Омесила съм го с много Вяра и Надежда, затуй е бял и топъл като човешката душа. Сложих в тестото и шепа <strong>Обич</strong>, <strong>да ти е сладък</strong>.</p> <p><br />Ако ти нагарча, то е от Греха на предците ти. Все не успявам да го отмия от ръцете си. Опекох го на слънце, да е жилав, да се не рони. За всичко се погрижих, <strong>само Сол не съм турила</strong>. Речено е сам да си солиш!</p> <p><br />Протегнала тогава другата си ръка към човека, а в дланта й белеела шепа сол.<br />- Вземи &ndash; рекла &ndash; <strong>това са Думите</strong>. Словата човешки. Те ще са Солта на живота ти! Но внимавай, безсолното не е вкусно, а пресолиш ли &ndash; ще ожаднееш. И няма на Земята вода, която да утоли такава жажда. Само сълзата помага&hellip;</p> <p><br />Погледнал Човекът шепата сол и попитал:<br />- Малко ми даваш, ще ми стигне ли за цял живот?</p> <p><br />- Достатъчно е - отсякла Съдбата &ndash; <strong>Ако мериш със сърцето, ще ти стигне до края, ако си разумен &ndash; ще ти остане. А каквото остане - нека е дар за децата ти!</strong></p> <p><br />Изрекла тези думи Съдбата и се стопила в мъглата на Бъдното. А Човекът, нарамил Даровете си, е поел по трънливия земен път.<br />И тъй, откакто свят светува, <strong>Човекът сам си подправя живота с думите. Могъща е тяхната власт над него &ndash; могат да го окрилят, но и да го погубят.</strong></p> <p><br /><strong>Само пречистена през огъня на Обичта дума никога не го е подвеждала.</strong> Дано да го е осъзнал!<br /><em><strong></strong></em></p> <p><em><strong>Текст на Евгения Адърска</strong> </em></p> <p>Честит празник на буквите, думите, словото, писмото. На знаците, които са съхранявали и предавали история, знание и дух. Днес използваме кирилицата, но нейният първообраз е <strong>ГЛАГОЛИЦАТА</strong>.</p> <p><br />&bdquo;Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!&rdquo;</p> <p><br />За нейния скрит <strong>смисъл и мъдрост</strong> малко се говори и знае. Освен буква и звук, всеки знак има значение. Преведена на съвременен език тази уникална азбука звучи така:</p> <p><br /><em>&bdquo;Помни буквите, учи да говориш! </em><br /><em>Добре е да живееш здраво на земята! </em><br /><em>Защото както хора мислите, наша е той опора. </em><br /><em>Изричай словото твърдо! </em><br /><em>Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! </em><br /><em>Покорявай висотите! </em><br /><em>Ти мъж, ти юноша, вие хора! </em><br /><em>Човече! С ум и разум! </em><br /><em>Във вярна посока и с ясно съзнание! </em><br /><em>Напред! Слава!&ldquo;</em></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки