Блог

ГМО: митове, факти, омраза и псевдоактивисти 02.04.2020 09:38:59

ГМО: митове, факти, омраза и псевдоактивисти

Целта на тази статия не е да агитира, пропагандира или да бъде политически коректна. 

Тя не е подходяща за хора, които имат крайни възгледи, виждат в черно-бели краски и смятат, че има една истина – тяхната. Всеки производител е свободен да избира методите си и длъжен да плаща цената за тях. А всеки потребител има привилегията да гласува и да санкционира с портфейла си.

 

Целта на тази статия е да информира и провокира. И да хвърли светлина върху тема, която прелива от омраза, чернилка и параноя. Защото може ли нещо да е само черно?

Сигурни сме, че всички вие сте запознати и информирани по темата за ГМО (генно модифицирани организми).

 

Нашето семейство не консумира ГМО, както вероятно и вие. А в Близката ферма не отглеждаме ГМО поради личните ни убеждения (практикуваме възстановително, органично земеделие). Отделно би било и незаканно поради действащата в България забрана за отглеждане на ГМО.

 

Много митове витаят в интернет пространството, във въздуха и най-вече в главите ни. Тези митове се хранят с нашите страхове, невежество и мързел. А последните се лекуват с четене, труд и глад.

 

На страха очите са големи

 
 
 

В края на статията ще намерите понятията, които се постарахме да извадим, изясним и опростим за вас. Да имаш агроном у дома помага за много неща.

 

Факт: ГМО за производство на лекарства

ГМО са 2 вида: лабораторни и полеви. Лабораторните произвеждат редица лекарства и хранителни добавки: инсулин, тиреоидни хормони, ваксина срещу хепатит В, някои антибиотици и много други лекарствени средства, без които милиони хора щяха да страдат ежедневно.

 

МИТ: Произвеждат се всякакви ГМ култури

Полевите ГМО, които се произвеждат индустриално са 11 вида: царевица, соя, памук, ориз, алфа-алфа (люцерна), тикви, картофи, патладжан, рапица, папая, захарно цвекло. Да говорим за всякакви ГМ култури е чиста спекулация. А да мислим, че производството и търговията на ГМ семена и култури може да се случи тайно или случайно, е чиста наивност.

 
 
 

ФАКТ: В България има забрана за отглеждане на ГМ култури

ЕС регулира вноса на ГМО, а държавите-членки - отглеждането на ГМО на тяхна територия. В ЕС са разрешени за отглеждане 6 ГМ култури - 4 сорта соя, 1 царевица, 1 рапица. В 8 държави-членки, сред които и България, има пълна забрана за отглеждане на ГМО.

 

ФАКТ: Европа е основен вносител на ГМО

90% от ГМ култури в света се отглеждат от 5 държави: САЩ, Бразилия, Аржентина, Индия и Канада. За разлика от малкото страни производителите, страните вносители са много. Дали заради рационализация, или защото е по-лесно друг да свърши „мръсната работа“, в Европа се ползваме основно от "благата" на ГМО. Хем сме с чиста съвест, хем с пълни стомаси.

 

ФАКТ: Европейците индиректно подкрепят ГМО индустрията

Ако консумирате млечни и месни продукти, които не са органични, индиректно консумирате ГМО и подкрепяте ГМО индустрията. Заради соята. Соята е най-важният източник на протеин за животните. Европа произвежда едва 5% от необходимата й соя. И внася останалите 95% - 34 милиона тона ГМ соя годишно.

 
 
 

ФАКТ: Над 100 нобелови лауреати подкрепят ГМО

Чували ли сте за златния ориз? Това е ГМ ориз с ген от жълто глухарче. Резултатът е наситено жълт ориз с високо съдържание на бета-каротин. Целта му е да противодейства на смъртността и слепотата сред децата в най-бедните страни, където оризът е основна храна.

 

Интересен факт е, че Грийнпийс започва кампания против златния ориз. Още по-интересното е, че над 100 нобелови лауреати подписват петиция с призив Грийпийс да спре кампанията, тъй като вярват, че ГМ храни могат да имат животоспасяващо действие.

 
 
 

Науката

Редица учени и университети могат да се похвалят със стойностни разработки в областта на ГМО. Както и да ги съдим от висотата на удобните си дивани и скъпите си смартфони, здраво вкопчили се в отминалите дни и носталгично взиращи се в градината на баба, не можем да не признаем добрите намерения на учените и колосалния им труд в служба на живота и човечеството.

 

Не можем да не признаем нарастващите и нестихващи желания на съвременния човек-консуматор, който не е готов да се откаже от лукса и удобството да има всичко, по всяко време, на ниска цена. И който вярва, че със заплащането на цената, се изчерпва отговорността му.

 

Една от причините да се захванем с органично възстановително градинарство беше нашата лична нужда вместо поредното мнение, да участваме с нашия личен пример и нашите действия.

 

Не можем да спрем нито творческия ход на живота, нито творческия гений на човека. ГМО са факт, независимо дали ни харесва или не. Дали ще допринесат за живота на планетата, само времето ще покаже.

 
 
 

МИТ: Хибридите са ГМО

За хибридизацията, катърите и креолците ще ви разкажем следващия път.

 

***Естествен отбор: бавен биологичен процес, при който полезните за организма белези се срещат все по-често във всяко следващо поколение (оцелява по-приспособеният)

***Несъзнателен изкуствен отбор: бавен процес с участието на човека за подбор на животни и растения с качества, благоприятни за самия човек Хората практикуват несъзнателен изкуствен отбор от древни времена – изяждали първо най-слабите и дребни животни, събирали най-едрите плодове

 

***Съзнателен изкуствен отбор (Селекция): Бавен процес, при който човекът си поставя цел и има план за постигането й. Пример: многобройни породи кучета, кокошки-носачки, крави с висока млекодайност

 

***Хибридизация: Ускорен процес на селекция. Кръстосват се далечнородствени растения или животни с цел съчетаване на най-благоприятните за човека качества. Пример: създаване на нови сортове плодове, зеленчуци и култури; муле, вишнап, тритикале, бройлер, репко

 

***Генно модифициране: Технологиите и генното инженерство ускоряват селекцията и много по-бързо постигат желаните белези, без да е необходимо дълго кръстосване. Пример: златен ориз с бета-каротин, култури с подобрено усвояване на хранителните вещества, култури, устойчиви на високи температури и засушаване или устойчиви на болести, вредители или пестициди.

 

Генното модифициране днес е 3 вида, a преносът на гени освен изкустен, е и напълно естествен и обичаен процес в природата. 1. Пренос на гени от неблизкородствени организми 2. Пренос на гени от близкородствени организми 3. Пренареждане на собствените гени с цел различна експресия

 

"Истината беше огледало в ръцете на Бог. То падна и се счупи на хиляди парченца. Всеки човек намери едно парченце, погледна в него и си помисли, че притежава Истината.“ Руми

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезно знание

Полезно знание

ГМО: митове, факти, омраза и псевдоактивисти

ГМО: митове, факти, омраза и псевдоактивисти

Целта на тази статия не е да агитира, пропагандира или да бъде политически коректна.  Тя не е подходяща за хора, които имат крайни възгледи, вижд Целта на тази статия не е да агитира, пропагандира или да бъде политически коректна.  Тя не е подходяща за хора, които имат крайни възгледи, вижд 2021-11-21T21:15:59+02:00 ГМО: митове, факти, омраза и псевдоактивисти

<p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>Целта </strong>на тази статия <strong>не е</strong> да агитира, пропагандира или да бъде политически коректна.&nbsp;</p> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Тя не е подходяща за хора, които имат крайни възгледи, виждат в черно-бели краски и смятат, че има една истина &ndash; тяхната. Всеки производител е свободен да избира методите си и длъжен да плаща цената за тях. А всеки потребител има привилегията да гласува и да санкционира с портфейла си.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>Целта</strong> на тази статия е да <strong>информира и провокира</strong>. И да хвърли светлина върху тема, която прелива от омраза, чернилка и параноя. Защото може ли нещо да е само черно?</p> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Сигурни сме, че всички вие сте запознати и информирани по темата за ГМО (генно модифицирани организми).</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Нашето семейство не консумира ГМО, както вероятно и вие. А <strong>в Близката ферма</strong> не отглеждаме ГМО поради личните ни убеждения (практикуваме възстановително, органично земеделие). Отделно би било и незаканно поради действащата в България забрана за отглеждане на ГМО.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Много <strong>митове </strong>витаят в интернет пространството, във въздуха и най-вече в <strong>главите </strong>ни. Тези митове се хранят с нашите <strong>страхове</strong>, невежество и мързел. А последните се <strong>лекуват </strong>с четене, труд и глад.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _19AEJ _6Xxhi _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>На страха очите са големи</strong></h2> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <div class="q2uC4 _3FSpi"> <div class="_2G2B- _3v2c0 _3v2c0" style="width: 350px;"> <div class="_1Lhwj image-container _2mwxs" data-hook="imageViewer"> <div class="xdJBZ" role="img"><img class="_1Fjtc _2lDdg" style="opacity: 1;" src="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_ee4258d722034513950d1d5a8d8bbdfc~mv2.jpg/v1/fill/w_350,h_241,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/ab0db8_ee4258d722034513950d1d5a8d8bbdfc~mv2.webp" data-pin-url="https://www.blizkataferma.com/post/gmo-mitove-istini" data-pin-media="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_ee4258d722034513950d1d5a8d8bbdfc~mv2.jpg/v1/fit/w_500,h_344,al_c,q_80/file.png" /></div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="">&nbsp;</div> </div> </div> </div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">В края на статията ще намерите <strong>понятията</strong>, които се постарахме да извадим, изясним и опростим за вас. Да имаш агроном у дома помага за много неща.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _19AEJ _6Xxhi _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>Факт: ГМО за производство на лекарства</strong></h2> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">ГМО са 2 вида: лабораторни и полеви. Лабораторните произвеждат редица <strong>лекарства и хранителни добавки</strong>: инсулин, тиреоидни хормони, ваксина срещу хепатит В, някои антибиотици и много други лекарствени средства, без които милиони хора щяха да страдат ежедневно.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _19AEJ _6Xxhi _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>МИТ: Произвеждат се всякакви ГМ култури</strong></h2> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Полевите ГМО, които се произвеждат <strong>индустриално са 11 вида</strong>: царевица, соя, памук, ориз, алфа-алфа (люцерна), тикви, картофи, патладжан, рапица, папая, захарно цвекло. Да говорим за всякакви ГМ култури е чиста <strong>спекулация</strong>. А да мислим, че производството и търговията на ГМ семена и култури може да се случи тайно или случайно, е чиста наивност.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <div class="q2uC4 _3FSpi"> <div class="_2G2B- _3v2c0 _3v2c0" style="width: 350px;"> <div class="_1Lhwj image-container _2mwxs" data-hook="imageViewer"> <div class="xdJBZ" role="img"><img class="_1Fjtc _2lDdg" style="opacity: 1;" src="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_48649065382c4ba2b07a7a3bdab255c6~mv2.jpg/v1/fill/w_350,h_198,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/ab0db8_48649065382c4ba2b07a7a3bdab255c6~mv2.webp" data-pin-url="https://www.blizkataferma.com/post/gmo-mitove-istini" data-pin-media="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_48649065382c4ba2b07a7a3bdab255c6~mv2.jpg/v1/fit/w_653,h_369,al_c,q_80/file.png" /></div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="">&nbsp;</div> </div> </div> </div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _19AEJ _6Xxhi _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>ФАКТ: В България има забрана за отглеждане на ГМ култури</strong></h2> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">ЕС регулира вноса на ГМО, а държавите-членки - отглеждането на ГМО на тяхна територия. В ЕС са разрешени за отглеждане 6 ГМ култури - 4 сорта соя, 1 царевица, 1 рапица. В 8 държави-членки, сред които и България, има пълна забрана за отглеждане на ГМО.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _19AEJ _6Xxhi _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>ФАКТ: Европа е основен вносител на ГМО</strong></h2> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">90% от ГМ култури в света се <strong>отглеждат от 5 държави</strong>: САЩ, Бразилия, Аржентина, Индия и Канада. За разлика от малкото страни производителите, страните вносители са много. Дали заради рационализация, или защото е по-лесно друг да свърши &bdquo;мръсната работа&ldquo;, в Европа се ползваме основно от "благата" на ГМО. Хем сме с <strong>чиста съвест,</strong> хем с <strong>пълни стомаси</strong>.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _19AEJ _6Xxhi _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>ФАКТ: Европейците индиректно подкрепят ГМО индустрията</strong></h2> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Ако консумирате млечни и месни продукти, които не са органични, индиректно консумирате ГМО и подкрепяте ГМО индустрията. <strong>Заради соята.</strong> Соята е най-важният източник на протеин за животните. Европа произвежда едва 5% от необходимата й соя. И внася останалите 95% - 34 милиона тона ГМ соя годишно.</p> <div class="q2uC4 _3FSpi"> <div class="_2G2B- _3v2c0 _3v2c0" style="width: 350px;"> <div class="_1Lhwj image-container _2mwxs" data-hook="imageViewer"> <div class="xdJBZ" role="img"><img class="_1Fjtc _2lDdg" style="opacity: 1;" src="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_d0a7337dcaec47f3b83039e14ed34bcb~mv2.jpg/v1/fill/w_350,h_246,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/ab0db8_d0a7337dcaec47f3b83039e14ed34bcb~mv2.webp" data-pin-url="https://www.blizkataferma.com/post/gmo-mitove-istini" data-pin-media="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_d0a7337dcaec47f3b83039e14ed34bcb~mv2.jpg/v1/fit/w_571,h_402,al_c,q_80/file.png" /></div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="">&nbsp;</div> </div> </div> </div> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _19AEJ _6Xxhi _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>ФАКТ: Над 100 нобелови лауреати подкрепят ГМО</strong></h2> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Чували ли сте за <strong>златния ориз</strong>? Това е ГМ ориз с ген от жълто глухарче. Резултатът е наситено жълт ориз с високо съдържание на бета-каротин. Целта му е да противодейства на смъртността и слепотата сред децата в най-бедните страни, където оризът е основна храна.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Интересен факт е, че <strong>Грийнпийс </strong>започва кампания против златния ориз. Още по-интересното е, че над 100 нобелови лауреати подписват петиция с призив Грийпийс да спре кампанията, тъй като вярват, че ГМ храни могат да имат животоспасяващо действие.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <div class="q2uC4 _3FSpi"> <div class="_1wj_L _2rZI1 _2rZI1" style="width: 406px;"> <div class="_1Lhwj image-container _2mwxs" data-hook="imageViewer"> <div class="xdJBZ" role="img"><img class="_1Fjtc _2lDdg" style="opacity: 1;" src="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_bab97f9812864243af54d712110e21b9~mv2.jpg/v1/fill/w_406,h_229,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/ab0db8_bab97f9812864243af54d712110e21b9~mv2.webp" data-pin-url="https://www.blizkataferma.com/post/gmo-mitove-istini" data-pin-media="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_bab97f9812864243af54d712110e21b9~mv2.jpg/v1/fit/w_611,h_344,al_c,q_80/file.png" /></div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="">&nbsp;</div> </div> </div> </div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _19AEJ _6Xxhi _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>Науката</strong></h2> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Редица учени и университети могат да се похвалят със стойностни разработки в областта на ГМО. Както и да ги съдим от висотата на удобните си дивани и скъпите си смартфони, здраво вкопчили се в отминалите дни и носталгично взиращи се в градината на баба, не можем да не признаем добрите намерения на учените и колосалния им <strong>труд </strong>в служба на живота и човечеството.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Не можем да не признаем нарастващите и нестихващи желания на съвременния човек-<strong>консуматор</strong>, който не е готов да се откаже от лукса и удобството да има всичко, по всяко време, на ниска цена. И който вярва, че със заплащането на цената, се изчерпва отговорността му.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Една от причините да се захванем с органично възстановително <strong>градинарство </strong>беше нашата лична нужда вместо поредното мнение, да участваме с нашия личен пример и нашите действия.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Не можем да спрем нито творческия ход на живота, нито творческия гений на човека. ГМО са факт, независимо дали ни харесва или не. Дали ще допринесат за живота на планетата, само <strong>времето </strong>ще покаже.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <div class="q2uC4 _3FSpi"> <div class="_2G2B- _3v2c0 _3v2c0" style="width: 350px;"> <div class="_1Lhwj image-container _2mwxs" data-hook="imageViewer"> <div class="xdJBZ" role="img"><img class="_1Fjtc _2lDdg" style="opacity: 1;" src="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_99d3d751160c426cbc7b295ef3fe4548~mv2.jpg/v1/fill/w_350,h_215,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/ab0db8_99d3d751160c426cbc7b295ef3fe4548~mv2.webp" data-pin-url="https://www.blizkataferma.com/post/gmo-mitove-istini" data-pin-media="https://static.wixstatic.com/media/ab0db8_99d3d751160c426cbc7b295ef3fe4548~mv2.jpg/v1/fit/w_1300,h_800,al_c,q_80/file.png" /></div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="">&nbsp;</div> </div> </div> </div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _19AEJ _6Xxhi _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>МИТ: Хибридите са ГМО</strong></h2> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">За хибридизацията, катърите и креолците ще ви разкажем следващия път.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>***Естествен отбор:</strong> бавен биологичен процес, при който полезните за организма белези се срещат все по-често във всяко следващо поколение (оцелява по-приспособеният)</p> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>***Несъзнателен изкуствен отбор:</strong> бавен процес с участието на човека за подбор на животни и растения с качества, благоприятни за самия човек Хората практикуват несъзнателен изкуствен отбор от древни времена &ndash; изяждали първо най-слабите и дребни животни, събирали най-едрите плодове</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>***Съзнателен изкуствен отбор (Селекция)</strong>: Бавен процес, при който човекът си поставя цел и има план за постигането й. Пример: многобройни породи кучета, кокошки-носачки, крави с висока млекодайност</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>***Хибридизация: </strong>Ускорен процес на селекция. Кръстосват се далечнородствени растения или животни с цел съчетаване на най-благоприятните за човека качества. Пример: създаване на нови сортове плодове, зеленчуци и култури; муле, вишнап, тритикале, бройлер, репко</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5"><strong>***Генно модифициране:</strong> Технологиите и генното инженерство ускоряват селекцията и много по-бързо постигат желаните белези, без да е необходимо дълго кръстосване. Пример: златен ориз с бета-каротин, култури с подобрено усвояване на хранителните вещества, култури, устойчиви на високи температури и засушаване или устойчиви на болести, вредители или пестициди.</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">Генното модифициране днес е 3 вида, a преносът на гени освен изкустен, е и напълно естествен и обичаен процес в природата. <em>1. Пренос на гени от неблизкородствени организми 2. Пренос на гени от близкородствени организми 3. Пренареждане на собствените гени с цел различна експресия</em></p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">"Истината беше огледало в ръцете на Бог. То падна и се счупи на хиляди парченца. Всеки човек намери едно парченце, погледна в него и си помисли, че притежава Истината.&ldquo; Руми</p> <div class="XzvDs _208Ie tFDi5 blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _6RI6N tFDi5">&nbsp;</div>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки