Блог

ХУБАВ ДЕН ВЕЛИКДЕН, ОЩ ПО-ХУБАВ ГЕРГЬОВДЕН 27.10.2021 22:57:12

ХУБАВ ДЕН ВЕЛИКДЕН, ОЩ ПО-ХУБАВ ГЕРГЬОВДЕН

Така се пее в народните песни. Защото Великден се мени, но Гергьовден винаги е зелен и разцъфнал. Неслучайно Гергьовден бил специален празник за българина с едни от най-хубавите обреди.


ЛЮЛЕНКИ


🌷"Люленките са обред, който бил вършен навсякъде обезателно. Мома и момък, които не се люлеят на Гергьовден, през лятото според народното вярване ще преминат големи несгоди, премеждия и опасности. Ето защо всяка мома и всеки момък обезателно трябва да се люлеят и да пеят.


ОБЩА ТРАПЕЗА


🍀Само веднъж в годината, на Гергьовден, се е правела обща трапеза, на която се събирали всички селяни. Присъствали и стари, и млади, и мъжко, и женско.

💛 Тая обща трапеза, дето душите на всички селяни се сливат в една душа, дето всички скарани дотогава, трябва непременно да се помирят, всичко да си опростят и всички спорове да бъдат изгладени.

💚 По мое мнение това е била оная мощна морална сила в ония тежки времена, която е сплотявала всички в едно, вдъхвала е кураж и бодрост, давала е надежда и упование."

Димитър Маринов, "Религиозни народни обичаи"

ХУБАВ ДЕН ВЕЛИКДЕН,
ОЩ ПО-ХУБАВ ГЕРГЬОВДЕН

❤ Така се пее в народните песни. Така и ние с Иво го избрахме и почитаме. Най-хубавият празник и денят на нашата сватба преди 12 години. Пожелаваме си да ни е споделено, сплотено, шарено и зелено. Свети Георги с нас по пътя да върви и да ни закриля! Амин и благодарим!

🌱Бъдете здрави и честити! Светъл ден Гергьовден! С обич, Иво и Сиана

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Фермата преди и сега

Фермата преди и сега

ХУБАВ ДЕН ВЕЛИКДЕН, ОЩ ПО-ХУБАВ ГЕРГЬОВДЕН

ХУБАВ ДЕН ВЕЛИКДЕН, ОЩ ПО-ХУБАВ ГЕРГЬОВДЕН

Така се пее в народните песни. Защото Великден се мени, но Гергьовден винаги е зелен и разцъфнал. Неслучайно Гергьовден бил специален празник за българина Така се пее в народните песни. Защото Великден се мени, но Гергьовден винаги е зелен и разцъфнал. Неслучайно Гергьовден бил специален празник за българина 2021-10-27T22:57:16+03:00 ХУБАВ ДЕН ВЕЛИКДЕН, ОЩ ПО-ХУБАВ ГЕРГЬОВДЕН

<p>Така се пее в народните песни. Защото Великден се мени, но Гергьовден винаги е зелен и разцъфнал. Неслучайно Гергьовден бил специален празник за българина с едни от най-хубавите обреди.</p> <h3><br />ЛЮЛЕНКИ</h3> <p><br />🌷"Люленките са обред, който бил вършен навсякъде обезателно. Мома и момък, които не се люлеят на Гергьовден, през лятото според народното вярване ще преминат големи несгоди, премеждия и опасности. Ето защо всяка мома и всеки момък обезателно трябва да се люлеят и да пеят.</p> <h3><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16275/files/image/182162035_3977119802354520_7567801968168869979_n.jpg" class="aligncenter" width="510" height="768" /></h3> <h3><br />ОБЩА ТРАПЕЗА</h3> <p><br />🍀Само веднъж в годината, на Гергьовден, се е правела обща трапеза, на която се събирали всички селяни. Присъствали и стари, и млади, и мъжко, и женско.</p> <p>💛 Тая обща трапеза, дето душите на всички селяни се сливат в една душа, дето всички скарани дотогава, трябва непременно да се помирят, всичко да си опростят и всички спорове да бъдат изгладени. </p> <p>💚 По мое мнение това е била оная мощна морална сила в ония тежки времена, която е сплотявала всички в едно, вдъхвала е кураж и бодрост, давала е надежда и упование."<br /><em></em></p> <p><em>Димитър Маринов, "Религиозни народни обичаи"</em></p> <p><em></em></p> <p>ХУБАВ ДЕН ВЕЛИКДЕН,<br />ОЩ ПО-ХУБАВ ГЕРГЬОВДЕН</p> <p>❤ Така се пее в народните песни. Така и ние с Иво го избрахме и почитаме. Най-хубавият празник и денят на нашата сватба преди 12 години. Пожелаваме си да ни е споделено, сплотено, шарено и зелено. Свети Георги с нас по пътя да върви и да ни закриля! Амин и благодарим!</p> <p>🌱Бъдете здрави и честити! Светъл ден Гергьовден! С обич, Иво и Сиана</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки