Блог

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА КОКОШКИТЕ 04.04.2022 09:15

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА КОКОШКИТЕ

🐓 Кокошките са наследници на ДИНОЗАВРИТЕ.

🐓 Кокошките са ВСЕЯДНИ.

🐓 Кокошката, която МЪТИ, обръща яйцата си 50 пъти на ден.

🐓 Майката кокошка разговаря с ПИЛЕНЦАТА си още преди да се излюпят.

🐓 Яйченият жълтък е една от малкото храни, които естествено съдържат ВИТАМИН D.

🐓 Нужни са 25 часа, за да се развие ЯЙЦЕТО в кокошката.

🐓 Нужни са 21 дена, за да се ИЗЛЮПЯТ пиленцата.

🐓 Кокошките са ПОЛИГАМНИ.

🐓 Мястото, от което кокошките изхвърлят ако, пишо и полови секрети и от което снасят яйца, е едно и също и се нарича КЛОАКА.

🐓 Кокошките НЯМАТ ЗЪБИ. Те смилат храната със специален орган - ВОДЕНИЧКА. Тя е мускулесто стомахче, което като бъде заредено с камъчета и песъчинки, работи като челюстите при хората. Мускулите се съкращават, камъчетата в стомаха се задвижват и стриват зърната и храната.

👉 Затова кокошките всеки ден поглъщат камъчки и песъчинки, ако са на свобода. Воденички имат птиците, червеите, китовете-кашалоти, пингвините, тюлените, крокодилите (последните ги позлват и за БАЛАСТ).

🐓 Кокошките са много ПЛАШЛИВИ. Когато бъдат заловени, могат да умрат от сърдечен удар, причинен от ужаса, който изпитват.

🐓 ПЕТЛИТЕ изпълняват специален „танц“ със специфични звуци, когато призовават за храна. Движат главите си нагоре и надолу, като вдигат и пускат парчета храна.

🐓 От всяко яйце ли може да се излюпи пиле? Ако няма петел при кокошките, не може, защото няма кой да ОПЛОДИ яйцата.

🐓 Снасят ли кокошките, ако няма петел? Да! Снасянето не е свързано с петелеа. Кокошката е единственото животно, което "ражда", по-точно снася яйце почти всеки ден.

🐓 Докато спят, пилетата СЪНУВАТ и имат REM фаза на съня.

🐓 Ако завъртите едно яйце: СВАРЕНОТО яйце се върти добре. Суровото яйце се клати заради течността вътре.

🐓 Кокошките са много важна част от сеитбооборота и възстановителните практики във фермата! Те:
почистват от насекоми и неприятели
✅ наторяват и обогатяват почвата
✅ почистват остатъци от предишна култура и подготвят за ново засяване.

🐔 Щастливи сме, че отново си имаме кокошчици. Това е третият кокошарник, който си правим. Винаги сме отглеждали СВОБОДНИ кокошки на паша, като ги местим, така че да са на чисто и зелено. Първо имахме кокоши трактор, после - компостен кокошарник.

Коментари

Павлин
Павлин 03.05.2023 Може ли снимки на кокошия трактор или варианта за местене да споделите

Остави коментар

Любопитно от природата

Любопитно от природата

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА КОКОШКИТЕ

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА КОКОШКИТЕ

🐓 Кокошките са наследници на ДИНОЗАВРИТЕ.🐓 Кокошките са ХИЩНИЦИ и всеядни.🐓 Кокошката, която МЪТИ, обръща яйцата си 50 пъти на ден. 🐓 Майката кокошк 🐓 Кокошките са наследници на ДИНОЗАВРИТЕ.🐓 Кокошките са ХИЩНИЦИ и всеядни.🐓 Кокошката, която МЪТИ, обръща яйцата си 50 пъти на ден. 🐓 Майката кокошк 2022-04-05T09:57:10+03:00 ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА КОКОШКИТЕ

<p>🐓 Кокошките са <strong>наследници на ДИНОЗАВРИТЕ</strong>.</p> <p>🐓 Кокошките са <strong>ВСЕЯДНИ</strong>.</p> <p>🐓 Кокошката, която <strong>МЪТИ</strong>, <strong>обръща яйцата си 50 пъти</strong> на ден.</p> <p>🐓 Майката кокошка <strong>разговаря с ПИЛЕНЦАТА</strong> си още преди да се излюпят.</p> <p>🐓 Яйченият жълтък е една от малкото храни, които естествено съдържат <strong>ВИТАМИН D</strong>.</p> <p>🐓 Нужни са <strong>25 часа</strong>, за да се <strong>развие ЯЙЦЕТО</strong> в кокошката.</p> <p>🐓 Нужни са <strong>21 дена</strong>, за да се <strong>ИЗЛЮПЯТ</strong> пиленцата.</p> <p>🐓 Кокошките са <strong>ПОЛИГАМНИ</strong>.</p> <p>🐓 Мястото, от което кокошките изхвърлят <strong>ако, пишо и полови секрети</strong> и от което снасят <strong>яйца</strong>, е едно и също и се нарича <strong>КЛОАКА</strong>.</p> <p>🐓 Кокошките НЯМАТ ЗЪБИ. Те смилат храната със специален орган - <strong>ВОДЕНИЧКА</strong>. Тя е <strong>мускулесто стомахче</strong>, което като бъде заредено с камъчета и песъчинки, работи като челюстите при хората. Мускулите се съкращават, камъчетата в стомаха се задвижват и стриват зърната и храната.</p> <p>👉 Затова кокошките всеки ден поглъщат камъчки и песъчинки, ако са на свобода. Воденички имат птиците, червеите, китовете-кашалоти, пингвините, тюлените, крокодилите (последните ги позлват и за <strong>БАЛАСТ</strong>).</p> <p>🐓 Кокошките са много <strong>ПЛАШЛИВИ</strong>. Когато бъдат заловени, могат да <strong>умрат от сърдечен удар</strong>, причинен от ужаса, който изпитват.</p> <p>🐓 <strong>ПЕТЛИТЕ</strong> изпълняват специален &bdquo;<strong>танц</strong>&ldquo; със специфични звуци, когато призовават за храна. Движат главите си нагоре и надолу, като вдигат и пускат парчета храна.</p> <p>🐓 <strong>От всяко яйце ли може да се излюпи пиле?</strong> Ако няма петел при кокошките, не може, защото няма кой да ОПЛОДИ яйцата.</p> <p>🐓 <strong>Снасят ли кокошките, ако няма петел?</strong> Да! Снасянето не е свързано с петелеа. Кокошката е <strong>единственото</strong> животно, което "ражда", по-точно <strong>снася яйце почти всеки ден</strong>.</p> <p>🐓 Докато спят, пилетата <strong>СЪНУВАТ</strong> и имат REM фаза на съня.</p> <p>🐓&nbsp;Ако завъртите едно яйце: <strong>СВАРЕНОТО</strong> яйце се върти добре. <strong>Суровото</strong> яйце се клати заради течността вътре.</p> <p>🐓 Кокошките са много <strong>важна част</strong> от сеитбооборота и възстановителните практики <strong>във фермата</strong>! Те:<br />✅ <strong>почистват</strong> от насекоми и неприятели<br />✅ наторяват и <strong>обогатяват</strong> почвата<br />✅ почистват остатъци от предишна култура и <strong>подготвят</strong> за ново засяване.</p> <p>🐔 Щастливи сме, че отново си имаме кокошчици. Това е третият кокошарник, който си правим. Винаги сме отглеждали <strong>СВОБОДНИ</strong> кокошки на паша, като ги местим, така че да са на чисто и зелено. Първо имахме кокоши трактор, после - компостен кокошарник.</p>

Павлин Павлин

2023-05-03T07:12:59+03:00
Може ли снимки на кокошия трактор или варианта за местене да споделите
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки