Блог

МЪДРОСТ и МОТИКА 28.10.2021 18:29:35

МЪДРОСТ и МОТИКА

- Какво е щастие за теб, бабче?
- Здрави ръце, да копат и месат хлеб. Здрави крака, да търчат по овците на поляната. Здрав акъл, да помни кога се сее житото. Здрави деца, да има с кой да делиш залъка.

- Дай ми некоя мъдрост, бабче.
- Мъдрост се не дава, сине. Мъдрост сал се зима. Що от акъла на човека зависи. Иначе я съм ти казвала - с пиян и луд работа немаш. И коги у огин бъркаш, главата настрани от него.

- Бедни ли сте били, бабче?
- Ма, бедни. Сичко сме си произвеждали. Щом сме били здрави, бедност нема.

- Кога ти е било най-страшно у живота, бабче?
- Кога дойде война, после кога си изгуби другара, а вече и детето. И кога свлачище ни затри къщите, къде с голи ръце сме строили.

- Хубава мома ли беше?
- Па бех. Свет ергени ме искаа. Ма уно грозна мома нема. Само лоши има. Лошотията грози жената.

- Гримове ползвала ли си?
- Не! Това у дома да не улаза. Това къде сапун, гребен и бела дрешка може да опрай, грим му не требва.

- Когато ти е тежко и мъчно какво правиш?
- Поревем си, па отивам да копам. ТОВА, КЪДЕ СЪС СЪЛЗИ НЕ ИЗЛАЗА, С МОТИКА И ПОТ СЕ ИЗКАРВА.


Елеонора Бойчева
🍁🌱🌼🌻🦇🐣🐜🐝🐞🍂


❤ Желаем ви здрави ръце, здрави крака, здрав акъл и здрави деца! И още много ХЛЕБ да омесите и светли радости да ви споходят! СПОЛАЙ ви!

🌬 Честит Димитровден - най-големият есенен празник! Вярва се, че Свети Димитър води ЗИМАТА и като разтърси глава, от бялата му брада падат първите снежинки.

🍃Настъпва краят на стопанската година! Отсега нататък започват сватби, празници и сгляди. Време е и хората, и земята да ОТПОЧИНАТ и да съберат сили за новия жизнен цикъл, който ще започне напролет.

🍂Дълбоко в нас този жизнен РИТЪМ е жив и иска своето. Природата вътре в нас има нужда да се хармонизираме с природата около нас и да бъдем в крак с циклите и сезоните.

❄Да се ЗАЗИМИМ и да си дадем тишината, спокойствието, почивката и презареждането, от които имаме нужда.

❤ С обич: Близките от фермата

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Притчи

Притчи

МЪДРОСТ и МОТИКА

МЪДРОСТ и МОТИКА

- Какво е щастие за теб, бабче?- Здрави ръце, да копат и месат хлеб. Здрави крака, да търчат по овците на поляната. Здрав акъл, да помни кога се сее житото - Какво е щастие за теб, бабче?- Здрави ръце, да копат и месат хлеб. Здрави крака, да търчат по овците на поляната. Здрав акъл, да помни кога се сее житото 2021-11-26T11:27:50+02:00 МЪДРОСТ и МОТИКА

<p>- Какво е <strong>щастие</strong> за теб, бабче?<br />- Здрави ръце, да копат и месат хлеб. Здрави крака, да търчат по овците на поляната. Здрав акъл, да помни кога се сее житото. Здрави деца, да има с кой да делиш залъка.</p> <p>- Дай ми некоя <strong>мъдрост</strong>, бабче.<br />- Мъдрост се не дава, сине. Мъдрост сал се зима. Що от акъла на човека зависи. Иначе я съм ти казвала - с пиян и луд работа немаш. И коги у огин бъркаш, главата настрани от него.</p> <p>- <strong>Бедни</strong> ли сте били, бабче?<br />- Ма, бедни. Сичко сме си произвеждали. Щом сме били здрави, бедност нема.</p> <p>- Кога ти е било най-<strong>страшно </strong>у живота, бабче?<br />- Кога дойде война, после кога си изгуби другара, а вече и детето. И кога свлачище ни затри къщите, къде с голи ръце сме строили.</p> <p>- <strong>Хубава</strong> мома ли беше?<br />- Па бех. Свет ергени ме искаа. Ма уно грозна мома нема. Само лоши има. Лошотията грози жената.</p> <p>- <strong>Гримове</strong> ползвала ли си?<br />- Не! Това у дома да не улаза. Това къде сапун, гребен и бела дрешка може да опрай, грим му не требва.</p> <p>- Когато ти е <strong>тежко </strong>и мъчно какво правиш?<br />- Поревем си, па отивам да копам. <strong>ТОВА, КЪДЕ СЪС СЪЛЗИ НЕ ИЗЛАЗА, С МОТИКА И ПОТ СЕ ИЗКАРВА.</strong></p> <p><br /><em>Елеонора Бойчева</em><br />🍁🌱🌼🌻🦇🐣🐜🐝🐞🍂</p> <p><br />❤ Желаем ви здрави ръце, здрави крака, здрав акъл и здрави деца! И още много ХЛЕБ да омесите и светли радости да ви споходят! СПОЛАЙ ви!</p> <p>🌬 Честит Димитровден - най-големият есенен празник! Вярва се, че Свети Димитър води ЗИМАТА и като разтърси глава, от бялата му брада падат първите снежинки.</p> <p>🍃Настъпва краят на стопанската година! Отсега нататък започват сватби, празници и сгляди. Време е и хората, и земята да ОТПОЧИНАТ и да съберат сили за новия жизнен цикъл, който ще започне напролет.</p> <p>🍂Дълбоко в нас този жизнен РИТЪМ е жив и иска своето. Природата вътре в нас има нужда да се хармонизираме с природата около нас и да бъдем в крак с циклите и сезоните.</p> <p>❄Да се ЗАЗИМИМ и да си дадем тишината, спокойствието, почивката и презареждането, от които имаме нужда.</p> <p>❤ С обич: Близките от фермата</p>

, , , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки