Блог

МЕТЛИ, МАГИИ и ПРИКАЗКИ по ИГНАЖДЕН, ЕДНАЖДЕН и КОЛЕДА 27.10.2021 14:51

МЕТЛИ, МАГИИ и ПРИКАЗКИ по ИГНАЖДЕН, ЕДНАЖДЕН и КОЛЕДА

"Кога денят е най-къс, а нощта най-бавно се точи, на тоз ден нашият народ е празнувал Нова година (зимно слънцестоене). Тогаз, викат, се раждало Новото слънце и с него зачева и началото... Еднаж ден.


- Преди изгрев, на Еднажден, първа става оная жена, дето е в детеродна възраст, и прочиства къщата...
- Стара българска практика за пречистване!? Нещо специално прави ли се, какво е?


- Ами просто е. Вика му се метене... И се мете всичко - и подът, и стените, и таванът.
- За да излязат негативните енергии ли?
- Кой?
- Лошото. Злите сили ли да излязат?


- И те. Ама най-вече да се оберат паяжините, че е срамота.
- А метлата как се движи?
- А, жената си я държи здраво.
- Искам да кажа, по часовниковата стрелка ли се мете - или обратно на нея?
- Абе да ти кажа, мете се в посока на вратата. Че е най-добре боклукът да излезе вън от къщата, нали тъй? Има и друго - метлата требе да има глас. 🧹


Да пее, докато се мете с нея. Да разтиква лошотиите и да вика радостта в къщата. Затуй на метличината се сплита плитка и й се връзва чан или хлопка на вълнен, червен конец.


С тая, гласовитата метла, се мете. И като се измете всичко, боклукът се запалва на двора. Да изгори старото, че да стори път на новото...
Тъй ами, веща жена и къща без метла нищо не чинят. То затуй е оная приказка: Не мисли, че лесно ще яхнеш метлата, че да не яхне тя тебе..."


🧙‍♀️ На този светъл и специален ден решихме да ви "споходим" и "полазим" с тази вълшебна приказка, пълна с много мъдрост. Че какъвто ви е "сполазът", такава ще ви е и годината! Да ви върви лека, приказна, вълшебна, мъдра, чиста и здрава. Амин!


📖 Откъсът е от магичната КНИГА на Rozmari De Meo за силата на българския корен Стопанката на Господ - книга на Розмари Де Мео.

☀ Според църквата Игнажден тази година е на 19.12. Според обичая и народа е на 20.12. Но сигурното е, че зимното слънцестоене е на 21.12 и тази дата ще е много специална този път. Чудесно време за магии, вълшебства и чудеса!


❤ И все пак - това е просто една дата. Силата й идва от нашата вяра и нашите действия. Пожелаваме ви БЪДЕНЕ и СБЪДВАНЕ! Светли и вълшебни дни! И нека е празник всеки ден, в който сте живи! Бъдете здрави!


🌾"Колко искрици, толкова пиленца, шиленца, яренца, теленца, жребенца, дечица, а най-вече мед и масло и бяла пшеница по сiраци, сиромаи и по цял народ!"

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Празници

Празници

МЕТЛИ, МАГИИ и ПРИКАЗКИ по ИГНАЖДЕН, ЕДНАЖДЕН и КОЛЕДА

Метли, магии и приказки по Игнажден, Еднажден и Коледа

"Кога денят е най-къс, а нощта най-бавно се точи, на тоз ден нашият народ е празнувал Нова година (зимно слънцестоене). Тогаз, викат, се раждало Новото сл "Кога денят е най-къс, а нощта най-бавно се точи, на тоз ден нашият народ е празнувал Нова година (зимно слънцестоене). Тогаз, викат, се раждало Новото сл 2021-11-26T23:15:21+02:00 МЕТЛИ, МАГИИ и ПРИКАЗКИ по ИГНАЖДЕН, ЕДНАЖДЕН и КОЛЕДА

<p>"Кога денят е най-къс, а нощта най-бавно се точи, на тоз ден нашият народ е празнувал Нова година (зимно слънцестоене). Тогаз, викат, се раждало Новото слънце и с него зачева и началото... Еднаж ден.</p> <p><br />- Преди изгрев, на Еднажден, първа става оная жена, дето е в детеродна възраст, и прочиства къщата...<br />- Стара българска практика за пречистване!? Нещо специално прави ли се, какво е?</p> <p><br />- Ами просто е. Вика му се метене... И се мете всичко - и подът, и стените, и таванът.<br />- За да излязат негативните енергии ли?<br />- Кой?<br />- Лошото. Злите сили ли да излязат?</p> <p><br />- И те. Ама най-вече да се оберат паяжините, че е срамота.<br />- А метлата как се движи?<br />- А, жената си я държи здраво.<br />- Искам да кажа, по часовниковата стрелка ли се мете - или обратно на нея?<br />- Абе да ти кажа, мете се в посока на вратата. Че е най-добре боклукът да излезе вън от къщата, нали тъй? Има и друго - метлата требе да има глас. 🧹</p> <p><br />Да пее, докато се мете с нея. Да разтиква лошотиите и да вика радостта в къщата. Затуй на метличината се сплита плитка и й се връзва чан или хлопка на вълнен, червен конец.</p> <p><br />С тая, гласовитата метла, се мете. И като се измете всичко, боклукът се запалва на двора. Да изгори старото, че да стори път на новото... <br />Тъй ами, веща жена и къща без метла нищо не чинят. То затуй е оная приказка: Не мисли, че лесно ще яхнеш метлата, че да не яхне тя тебе..."</p> <p><br />🧙&zwj;♀️ На този светъл и специален ден решихме да ви "споходим" и "полазим" с тази вълшебна приказка, пълна с много мъдрост. Че какъвто ви е "сполазът", такава ще ви е и годината! Да ви върви лека, приказна, вълшебна, мъдра, чиста и здрава. Амин!</p> <p><br />📖 Откъсът е от магичната КНИГА на Rozmari De Meo за силата на българския корен Стопанката на Господ - книга на Розмари Де Мео.</p> <p>☀ Според църквата Игнажден тази година е на 19.12. Според обичая и народа е на 20.12. Но сигурното е, че зимното слънцестоене е на 21.12 и тази дата ще е много специална този път. Чудесно време за магии, вълшебства и чудеса!</p> <p><br />❤ И все пак - това е просто една дата. Силата й идва от нашата вяра и нашите действия. Пожелаваме ви БЪДЕНЕ и СБЪДВАНЕ! Светли и вълшебни дни! И нека е празник всеки ден, в който сте живи! Бъдете здрави!</p> <p><br />🌾"Колко искрици, толкова пиленца, шиленца, яренца, теленца, жребенца, дечица, а най-вече мед и масло и бяла пшеница по сiраци, сиромаи и по цял народ!"</p>

, , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки