Блог

ПРОИЗХОД НА МОРКОВА. МОРКОВИ, КРАЛЕ И ОРАНЖЕВА МАНИЯ 27.10.2021 19:41:19

ПРОИЗХОД НА МОРКОВА. МОРКОВИ, КРАЛЕ И ОРАНЖЕВА МАНИЯ

🥕Преди "нормалният" морков да стане оранжев, бил... лилав и бял. Но като стигнал до Нидерландия, страната на оранжевото, пооранжевял.

👑"Манията" по оранжевия цвят в Кралството се дължи на цвета на фамилния герб на Вилем ван Орание, водач на движението за независимост на Нидерландия и основател на кралската династия. (Prince William of Orange)

🔸Никак не е случайно, че именно в Нидерландия през 16в. градинари селектират и култивират моркови, есествено в... кралско оранжево.


🦖Морковите обаче датират още от ерата на динозаврите. Истински кореноплод-динозавър в оцеляването и приспособяването.

🍃Имало е времена, в които морковите са били отглеждани заради листата и семената, а коренът е бил пренебрегван. Листата са ядливи, богати на хранителни вещества и имат изключително концентриран вкус и аромат.


🌈Морковите могат да са бели, жълти, оранжеви, розови, лилави, черни (много тъмно лилави), дори зелени. В зависимост от цвета си съдържат различни каротиноиди и антоцианини.

🏡В Близката ферма ги харесваме шарени и многолики и със сърце и ръце отгледани. Най-вкусни са тогава! А нетрадиционните цветове събуждат интереса и апетита дори на човек, който не обича моркови.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезно знание

Полезно знание

ПРОИЗХОД НА МОРКОВА. МОРКОВИ, КРАЛЕ И ОРАНЖЕВА МАНИЯ

ПРОИЗХОД НА МОРКОВА. МОРКОВИ, КРАЛЕ И ОРАНЖЕВА МАНИЯ

🥕Преди "нормалният" морков да стане оранжев, бил... ЛИЛАВ и бял. Но като стигнал до Нидерландия, страната на оранжевото, пооранжевял.👑"Манията" по оранж 🥕Преди "нормалният" морков да стане оранжев, бил... ЛИЛАВ и бял. Но като стигнал до Нидерландия, страната на оранжевото, пооранжевял.👑"Манията" по оранж 2021-11-26T22:57:33+02:00 ПРОИЗХОД НА МОРКОВА. МОРКОВИ, КРАЛЕ И ОРАНЖЕВА МАНИЯ

<p>🥕Преди "нормалният" морков да стане оранжев, бил... <strong>лилав</strong> и бял. Но като стигнал до Нидерландия, страната на оранжевото, пооранжевял.</p> <p>👑"Манията" по оранжевия цвят в Кралството се дължи на цвета на фамилния <strong>герб </strong>на Вилем ван Орание, водач на движението за независимост на Нидерландия и основател на кралската династия. (Prince William of Orange)</p> <p>🔸Никак не е случайно, че именно в Нидерландия през 16в. градинари селектират и култивират моркови, есествено в... <strong>кралско оранжево</strong>.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16275/files/image/127541581_3539623786104126_6022284625141705593_n.jpg" class="aligncenter" width="546" height="728" /></p> <p><br />🦖Морковите обаче датират още от ерата на <strong>динозаврите</strong>. Истински кореноплод-динозавър в оцеляването и приспособяването.</p> <p>🍃Имало е времена, в които морковите са били отглеждани заради <strong>листата </strong>и семената, а коренът е бил пренебрегван. Листата са <strong>ядливи</strong>, богати на хранителни вещества и имат изключително концентриран вкус и аромат.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16275/files/image/127187915_3539610769438761_4423211466560632226_n.jpg" class="aligncenter" width="592" height="444" /></p> <p><br />🌈Морковите могат да са бели, жълти, оранжеви, розови, лилави, черни (много тъмно лилави), дори зелени. В зависимост от <strong>цвета </strong>си съдържат различни каротиноиди и антоцианини.</p> <p>🏡В Близката ферма ги харесваме <strong>шарени </strong>и многолики и със <strong>сърце </strong>и <strong>ръце </strong>отгледани. Най-вкусни са тогава! А нетрадиционните цветове събуждат интереса и апетита дори на човек, който не обича моркови.</p>

, , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки