Блог

За децата, образованието, ученето и училището 11.02.2022 18:35

За децата, образованието, ученето и училището

"И направиха училището така, както им каза дяволът. Детето обича природата, затова го ЗАТВОРИХА между четири стени.
То не може да стои без движения - принудиха го да е неподвижно!
То обича да работи с ръцете си, а започнаха да го обучават на теории и абстрактни идеи!
То обича да говори - заповядаха му да мълчи!
То се стреми да разбере - накараха го да наизустява!
То поиска само да търси и открива знания - дадоха му ги наготово!


И тогава децата научиха това, което не биха научили при други условия - да лъжат и да се преструват. И ето какво станало. Много деца загубили интерес към живота и станали апатични. Били им отнети здравето и радостта. Любовта и добротата изчезнали."


ℹ Adolphe Ferriere (1879-1960)
Адолф Фериер е швейцарски психолог и педагог, един от основателите на Института Жан-Жак Русо (Женева, 1912), Международното Бюро по образование (1925) и движението за прогресивно образование.


💥 Прозорлив критик на традиционното преподаване, той желае превръщането на училището в „АКТИВНО". Фериер е застъпник на „истинското учене", индивиуалната инициатива, груповата дейност. Автор е на много произведения, между които "Активното училище" (1922).

И в най-смелите си мечти не съм си представяла да правя училище! Това е толкова тежка и отговорна задача. Но това, което се случи миналото лято (2021г.) във фермата, беше истинско място за учене - сред природата. Класна стая на открито!


И надмина всичките ми очаквания! Защото няма по-голяма радост от това да виждаш грейнали детски лица. И да връщаш на децата онова, което градът им е отнел, но им принадлежи по рождение!


Във фермата царуват децата, земята, играта и свободата. Защото децата обичат природата и имат нужда да са близо до нея. Ние само събуждаме онова, което е в тях. И посяваме нови семенца. Благодарна съм безмерно, че това голямо дело се случва в нашата ферма. Затова казвам, че то не идва от нас, а чрез нас!


❤ С пожелание да обичаме и подкрепяме децата си по пътя на тяхното израстване и да им дадем най-важното - корени и крила! 🙏

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Родителство

Родителство

За децата, образованието, ученето и училището

За децата, образованието, ученето и училището

"И направиха училището така, както им каза дяволът. Детето обича природата, затова го ЗАТВОРИХА между четири стени.То не може да стои без движения - принуд "И направиха училището така, както им каза дяволът. Детето обича природата, затова го ЗАТВОРИХА между четири стени.То не може да стои без движения - принуд 2022-02-14T15:05:05+02:00 За децата, образованието, ученето и училището

<p>"И направиха <strong>училището </strong>така, както им каза дяволът. Детето обича природата, затова го ЗАТВОРИХА между четири стени.<br />То не може да стои без <strong>движения </strong>- принудиха го да е неподвижно!<br />То обича да работи с <strong>ръцете </strong>си, а започнаха да го обучават на теории и абстрактни идеи!<br />То обича да <strong>говори </strong>- заповядаха му да мълчи!<br />То се стреми да <strong>разбере </strong>- накараха го да наизустява!<br />То поиска само да търси и <strong>открива </strong>знания - дадоха му ги наготово!</p> <p><br />И тогава децата научиха това, което не биха научили при други условия - да лъжат и да се преструват. И ето какво станало. Много деца загубили интерес към живота и станали апатични. Били им отнети здравето и радостта. Любовта и добротата изчезнали."</p> <p><br />ℹ Adolphe Ferriere (1879-1960)<br />Адолф Фериер е швейцарски психолог и педагог, един от основателите на Института Жан-Жак Русо (Женева, 1912), Международното Бюро по образование (1925) и движението за прогресивно образование.</p> <p><br />💥 Прозорлив критик на традиционното преподаване, той желае превръщането на училището в &bdquo;<strong>АКТИВНО</strong>". Фериер е застъпник на &bdquo;истинското учене", индивиуалната инициатива, груповата дейност. Автор е на много произведения, между които "Активното училище" (1922).</p> <p>И в най-смелите си мечти не съм си представяла да правя училище! Това е толкова тежка и отговорна задача. Но това, което се случи миналото лято (2021г.) във фермата, беше истинско място за учене - сред природата. <strong>Класна стая на открито</strong>!</p> <p><br />И надмина всичките ми очаквания! Защото няма по-голяма радост от това да виждаш грейнали детски лица. И да връщаш на децата онова, което <strong>градът им е отнел, но им принадлежи по рождение</strong>!</p> <p><br />Във фермата царуват <strong>децата, земята, играта и свободата</strong>. Защото децата обичат <strong>природата </strong>и имат нужда да са близо до нея. Ние само събуждаме онова, което е в тях. И посяваме нови семенца. Благодарна съм безмерно, че това голямо дело се случва в нашата ферма. Затова казвам, че то не идва от нас, а чрез нас!</p> <p><br />❤ С пожелание да обичаме и подкрепяме децата си по пътя на тяхното израстване и да им дадем най-важното - <strong>корени и крила</strong>! 🙏</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки