Блог

ЗАЩО БОГ ИЗБРА ДА СЕ РОДИ ПРИ ЖИВОТНИТЕ 27.10.2021 14:49

ЗАЩО БОГ ИЗБРА ДА СЕ РОДИ ПРИ ЖИВОТНИТЕ

Още помня вечерите в курника. Преди, кокошките живееха в курник. Сега живеят далеч по-благозвучно - в кокошарник. Влизахме с баба в курника и тя захващаше да брои пилета, пуйки, кокошки, за да се увери, че всички са се прибрали.


А вътре хранилки, поилки, полози и кацалки, чергички и вратички. Беше топло и тихо, макар че имаше над 100 хвъркатички. Миришеше на пиленца и ярма. (Ярмата е като брашното. Само че освен пшеница, в нея има и смляна царевица, ечемик и др.) И всички се кротнали по кацалките, сресват си перушинките и се унасят. Мушнали главици на топличко под крилото си.


Най-сладки бяха бебетата, които се гушеха под майка си и любопитно виреха човки изпод крилете й, за да не изпуснат нещо. Най-наперените пък се покатерваха на гърба й и се възцаряваха да спят там с цялата си бебешка прелест и тежест.


Ако имаше някое изостанало яйчице в мекия сламен полог, го прибирахме. Милвахме пиленцата и казвахме лека нощ, на което будните пуяци отговаряха с тяхното обичайно "гърл-гърл-гърл". Излизахме, заключвахме и се прибирахме у дома.


Далечни, но незабравими спомени от детството ми, напоени с очарование, магия и любов. Нима има по-спокойно, по-уютно, по-омиротворено и пълно с живот място от дома на животните?


Божият син не се ражда в палат, дори свободна стая не се намира. Нищо в онази нощ на Рождество Христово не е било пищно, бляскаво и разточително. Било е скромно, тихо и простичко. Но е било напълно достатъчно. И съвършено.


Животните са олицетворение на смирение, земност и топлина. Те са учители по приемане и любов. Това е тайната и магията на всяка плевня, кокошарник, краварник и всяко място, обитавано от животни.


🐓🐣🐴🐂🐄🐖🐏🐑🐐🐁🐰


Понякога сякаш забравяме, че Коледа е празникът на малките, простички и естествени неща. Празник на светлината, която ще се роди вътре в нас. И на срещата й с други светлинки.


Подаръкът да бъдем с близките си, е много по-ценен от всичко, което може да се опакова. Нашата светлинка е най-хубавият дар! Светли празници, приятели! И нека заедно умножаваме и разпалваме светлината в себе си и другите! ❤


Прегръщам ви, Сиана
*************************


"Нощ е. Спи старата ферма и дворът.
Спят в нея всички животни и хора.
Старата ферма в гората е скрита.
Никой не помни и никой не пита
кой преди време в гъстака е спрял,
вдъхнал, усмихнал се, място избрал…
Някакъв мъж преди много години
Къщата вдигнал с обор и градини.
Кой ли е бил? Тъй отдавна това е -
никой не помни и никой не знае."


Из "Томте Туметот", Астрид Линдгрен

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Празници

Празници

ЗАЩО БОГ ИЗБРА ДА СЕ РОДИ ПРИ ЖИВОТНИТЕ

Защо Бог избра да се роди при животните

Още помня вечерите в курника. Преди, кокошките живееха в курник. Сега живеят далеч по-благозвучно - в кокошарник. Влизахме с баба в курника и тя захващаше Още помня вечерите в курника. Преди, кокошките живееха в курник. Сега живеят далеч по-благозвучно - в кокошарник. Влизахме с баба в курника и тя захващаше 2021-11-26T23:10:33+02:00 ЗАЩО БОГ ИЗБРА ДА СЕ РОДИ ПРИ ЖИВОТНИТЕ

<p>Още помня вечерите в курника. Преди, кокошките живееха в курник. Сега живеят далеч по-благозвучно - в кокошарник. Влизахме с баба в курника и тя захващаше да брои пилета, пуйки, кокошки, за да се увери, че всички са се прибрали.</p> <p><br />А вътре хранилки, поилки, полози и кацалки, чергички и вратички. Беше топло и тихо, макар че имаше над 100 хвъркатички. Миришеше на пиленца и ярма. (Ярмата е като брашното. Само че освен пшеница, в нея има и смляна царевица, ечемик и др.) И всички се кротнали по кацалките, сресват си перушинките и се унасят. Мушнали главици на топличко под крилото си.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16275/files/image/132860094_3611503535582817_4319226360931145184_n.jpg" class="aligncenter" /></p> <p><br />Най-сладки бяха бебетата, които се гушеха под майка си и любопитно виреха човки изпод крилете й, за да не изпуснат нещо. Най-наперените пък се покатерваха на гърба й и се възцаряваха да спят там с цялата си бебешка прелест и тежест.</p> <p><br />Ако имаше някое изостанало яйчице в мекия сламен полог, го прибирахме. Милвахме пиленцата и казвахме лека нощ, на което будните пуяци отговаряха с тяхното обичайно "гърл-гърл-гърл". Излизахме, заключвахме и се прибирахме у дома.</p> <p><br />Далечни, но незабравими спомени от детството ми, напоени с очарование, магия и любов. Нима има по-спокойно, по-уютно, по-омиротворено и пълно с живот място от дома на животните?</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16275/files/image/132943826_3611502898916214_6154057898295319403_n.jpg" class="aligncenter" /></p> <p><br />Божият син не се ражда в палат, дори свободна стая не се намира. Нищо в онази нощ на Рождество Христово не е било пищно, бляскаво и разточително. Било е скромно, тихо и простичко. Но е било напълно достатъчно. И съвършено.</p> <p><br />Животните са олицетворение на смирение, земност и топлина. Те са учители по приемане и любов. Това е тайната и магията на всяка плевня, кокошарник, краварник и всяко място, обитавано от животни.</p> <p><br />🐓🐣🐴🐂🐄🐖🐏🐑🐐🐁🐰</p> <p><br />Понякога сякаш забравяме, че Коледа е празникът на малките, простички и естествени неща. Празник на светлината, която ще се роди вътре в нас. И на срещата й с други светлинки.</p> <p><br />Подаръкът да бъдем с близките си, е много по-ценен от всичко, което може да се опакова. Нашата светлинка е най-хубавият дар! Светли празници, приятели! И нека заедно умножаваме и разпалваме светлината в себе си и другите! ❤</p> <p><br />Прегръщам ви, Сиана<br />*************************</p> <p><br />"Нощ е. Спи старата ферма и дворът.<br />Спят в нея всички животни и хора.<br />Старата ферма в гората е скрита.<br />Никой не помни и никой не пита<br />кой преди време в гъстака е спрял,<br />вдъхнал, усмихнал се, място избрал&hellip;<br />Някакъв мъж преди много години<br />Къщата вдигнал с обор и градини.<br />Кой ли е бил? Тъй отдавна това е -<br />никой не помни и никой не знае."</p> <p><br />Из "Томте Туметот", Астрид Линдгрен</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки